БСП иска рязко вдигане на максималния осигурителен доходБългарската социалистическа пария

...
БСП иска рязко вдигане на максималния осигурителен доходБългарската социалистическа пария
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Спорове за МРЗ и максималния праг, България извън Шенген

БСП желае внезапно повдигане на оптималния застрахователен приход
Българската социалистическа пария предлага внезапно повдигане на оптималния застрахователен приход – от сегашните 3400 на 4200 лева от 1 януари. Това е заложено в промени на така наречен „ удължителен закон “ на Бюджет 2022, препоръчани от левицата. Според редица депутати обаче сходни промени са неправилни и на ръба на закона, защото не е планувано финансиране за всички тези внушителни разноски.
Депутатите са покрай внезапно нарастване на минималната заплата
Депутатите одобриха на първо четене механизъм за обвързване на минималната работна заплата като 50% от междинната брутна работна заплата. Идеята на БСП за нефинансирани промени в Кодекса на труда намери съмишленици във всички парламентарни групи. Според плана от 1 януари минималната работна заплата следва да се усили внезапно от 710 на 850 лева, което е почти на половина на междинната залата.
Служебният кабинет предлага 770 лева минимална заплата
Служебният кабинет на президента Румен Радев предлага минималната заплата да се усили от 1 януари на 770 лева Това гласи план на разпореждане на Министерски съвет, оповестен за публично разискване в петък следобяд.
„ Напълно безумно “: Бизнесът жигосах повдигането на МРЗ и оптималния предел
Бизнес асоциациите в България надигнаха глас против концепцията на Българска социалистическа партия за ново внезапно повдигане на оптималния застрахователен приход от 3400 на 4200 лева Най-големите организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП – жигосаха предлагането на Българска социалистическа партия като „ изцяло безумно “ и „ стопански голословно “.
Асен Василев предлага Национален осигурителен институт да заплаща третия ден от болничния
Дори и без импортиран формален бюджет за 2023 година партиите се пробват да натоварят предизборно финансите на страната с големи непредвидени разходи. Това излиза наяве от предложенията сред двете четения на импортирания от служебния кабинет специфичен закон, с който се удължава действието на тазгодишния бюджет и следващата година.
Кабинетът ще е подготвен със Закона за еврото до края на годината
Служебното държавно управление ще бъде готово до края на годината с квалифицираният от него план на Закон за въвеждане на еврото в България. Това заяви финансовият министър Росица Велкова по време на форума „ България в Еврозоната – преимущества и благоприятни условия “, проведен от Dir.bg и КРИБ, а Economic.bg е медиен сътрудник на събитието. По нейни думи това е измежду „ основните документи “, подготвяни от кабинета от встъпването му в служба през септември.
Еврото е късмет за повече вложения в България и стесняване на сивата стопанска система
Въвеждането на еврото в България би имало единствено позитиви за българската стопанска система, а „ кохортата “, която е срещу присъединението на страната към еврозоната, няма никакви стопански и научно обосновани причини. Около това изказване се сплотиха лекторите – банкери, някогашни и сегашни министри и хора от бизнеса – на форума „ България в Еврозоната – преимущества и благоприятни условия “, проведен от Dir.bg и КРИБ, а Economic.bg е медиен сътрудник на събитието.
България се приготвя да сече лични евромонети
Българската страна стартира подготовката за сечене на евромонети, които да се употребяват от страната след присъединението към валутния съюз. България подписа през днешния ден меморандум за съгласие с Европейската комисия и ръководителят на Еврогрупата, който обрисува практическите стъпки, които би трябвало да бъдат извървяни до влизането в еврозоната. Тези стъпки засягат сеченето на избрани количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите и избора на националните дизайни на българските евромонети.
Съветът на Европейски Съюз остави България и Румъния отвън Шенген
Съветът на Европейския съюз публично не позволи България и Румъния в Шенгенското пространство. По време на днешното съвещание „ срещу “ гласоподаваха единствено Нидерландия и Австрия от всички 27 страни членки. Решението беше предстоящо, защото и Хага, и Виена публично показаха запасите си в последните няколко седмици.
Парламентът дефинитивно утвърди оръжията за Украйна
Народното събрание реши да изпрати военна помощ на Украйна след траяло 5-часово съвещание и висок звук сред депутатите. Какви тъкмо оръжия обаче ще даде страната ни нападнатата от Русия страна, не е ясно, защото описът е засекретен.
„ Беше неточност, че въобще дадох късмет на тези хора “
Дали се срещам постоянно с господин Борисов? Разбира се, че не! Това не е първата неистина на господин Асен Василев. Така президентът Румен Радев отговори президентът на журналистически въпрос, обвързван с думите на съпредседателя на " Продължаваме промяната ", който съобщи, че лидерът на ГЕРБ и президентът организират чести срещи в последно време.
Заведенията и заведенията за хранене ще работят с понижено Данък добавена стойност и следващата година
Намаленото до 9% Данък добавена стойност за доставките в заведенията и заведенията за хранене, което беше въведено като антиковид мярка, ще продължи да работи до края на 2023 година Това взеха решение депутатите от Комисията по бюджет и финанси, управлявана от Петър Чобанов от Движение за права и свободи, на второ четене през днешния ден.
Цигарите стартират да нарастват поетапно от 1 март
Депутатите дефинитивно утвърдиха поетапното повишаване на цигарите и останалите тютюневи произведения, в това число и електронни цигари, съдържащи никотин. Това стана със законодателни промени през преходните и заключителни разпореждания в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
Депутатите дефинитивно одобриха спомагателния налог за „ Лукойл Нефтохим “
Депутатите дефинитивно одобриха новия краткотраен налог „ свръхпечалба “, с който да се таксуват някои компании от енергийния бранш. Сред тях е и „ Лукойл Нефтохим “, която оперира рафинерията в Бургас. Промените бяха признати като допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане и за тях депутатите гласоподаваха съвсем единомислещо.
Регионалният министър уволнява ръководителя на АПИ
Служебният районен министър Иван Шишков уволнява досегашния ръководител на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Иво Иванов. На негово място застава Венцислав Ангелов, оповестяват от пресцентъра на отрасловото ведомство.
Магистрала „ Черно море “ получава достъп до еврофинансиране
Коридор номер 8 ще стане част от предпочитаната трансевропейска транспортна (TEN-T) мрежа. Направлението София – Скопие – Дуръс – Бари ще влезе в обсега на новия кулоар „ Западни Балкани – Източно Средиземноморие “, оповестяват от пресцентъра на транспортното министерство след извършен Съвет на отрасловите министри на Европейски Съюз.
Край на тапите? Ремонтите на „ Витиня “ и „ Ечемишка “ са завършили
Дългогодишните поправки на тунелите „ Витиня “ и „ Ечемишка “ на автомагистрала „ Хемус “ са завършили. Единствено остават довършителни действия по един от виадуктите след оборудванията. До средата на декември придвижването би трябвало да бъде възобновено, заяви районният министър Иван Шишков в изявление за Nova News.
Законът „ Хемус “ ще узакони всички противозаконни инфраструктурни обекти в страната
Законът „ Хемус “ ще узакони всевъзможен тип нелегално строителство, възлагано и изпълнено през предходните години. То обаче не включва единствено лотовете 4 и 5 от аутобана, само че и противоречивите съществени поправки на пътища, осъществявани по контракти за настоящ ремонт и поддръжка. Проблемните поправки на язовири също ще попаднат под юрисдикциите на закона. 
„ Санкции, надвишаващи лек автомобил “: Корекцията на винетки е още веднъж на дневен ред
Корекцията на сбъркани винетки още веднъж влиза за разглеждане в Народното събрание. ГЕРБ оферират промени в Закона за пътищата, тъй че да е допустима корекция на сбъркани данни. Законопроектът планува и опция за възобновяване на непозволено изплатени обезщетителни такси, откакто грешките бъдат поправени.
Пропадна и търгът за наем на медицински хеликоптер
Надеждата България да има най-малко един медицински хеликоптер се изпарява. След като предходната седмица здравното министерство приключи търга за закупуването на 6 хеликоптера, в този момент тази орис сполетя и особено основаното сдружение „ България Хели Мед Сървиз “.
Правителството утвърди първата вноска за новите самолети F-16
Служебното държавно управление на президента Румен Радев утвърди първата вноска за новите осем изтребителя F-16. С признатия акт се обезпечават спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата в размер на нужните за първото заплащане сума – малко над 31 млн. лева
Дронове и още три банки: Европейска комисия предложи девети пакет наказания против Русия
Европейската комисия публично предложи в сряда девети пакет от наказания против Русия поради нейното навлизане в Украйна. Той включва още близо 200 физически и юридически лица в листата със наказания на Европейския съюз. В обсега на новия пакет влизат и наказания против още три съветски банки и нови ограничавания върху износа от Европейския съюз, изключително за артикули с двойна приложимост като основни химикали, електроника и IT съставни елементи.
Политическата рецесия в България евентуално ще „ посиви “ стопанската система
Изсветляване на стопанската система през 2021 година регистрира в годишния си отчет Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Изгледите за 2022 година обаче са по-скоро отрицателни, като това се дължи както на политическата рецесия в страната, по този начин и на прогнозите за слаб стопански напредък в края на годината.
Национален статистически институт ревизира нагоре данните за българската стопанска система
Икономиката на България е повишена с 3.3% през третото тримесечие на 2022 година, демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Това е първата проверка на числата, оповестени в началото на 15 ноември. Тогава националната статистика регистрира годишен стопански растеж от 3.2%.
Преобразяване на офисите: По-малко бюра, повече място за социализация
Фиксирани работни места, десетки бюра едно до друго и единствено една зала за срещи. Така изглеждаше до неотдавна офисът на огромните компании в България. В последно време обаче картината се трансформира и понижава нуждата от закрепените работни места, има доста по-голяма потребността от зали за срещи, пространства за телефонни диалози, зони за неофициална връзка и обществени действия.
Европейска комисия утвърди милиардите за България по Програмата за просвета и нововъведения
Европейска комисия утвърди Програмата „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 година (ПНИИДИТ) с бюджет от 2.14 милиарда лева Тя бе изпратена от Министерството на нововъведенията и растежа в Брюксел на 26 октомври и получи утвърждение за рекордно къс период - на 5 декември, оповестяват от пресцентъра на ведомството.
Пощенска банка придобива БНП Париба Лични Финанси
Пощенска банка придобива сдружението за потребителско кредитиране БНП Париба Лични Финанси. Тази седмица е реализирано съглашението сред двете сдружения, а завършването на договорката се чака в първите месеци на 2023 година
Nexo напуща Съединените щати
Основаната от някогашния политик Антони Тренчев и неговите сътрудници криптобанка Nexo напуща Съединените американски щати. От записаната в Обединеното кралство компания оповестиха, че последователно ще отстранен своите артикули и услуги в Съединени американски щати през идващите месеци заради конфликти с регулаторите.
„ Тайна дестинация “: Нов късмет за туризма в забравените български села
Десетки български села са останали без население или с едноцифрен брой поданици. Красиви кътчета на страната, които впечатляват с природа, изоставени административни здания, носещи носталгичен дух и напомнящи за едни други времена, в които е имало хора, работа, деца... живот в селата. В опит да промени тази тъжна реалност Габриела Терзиева основава BRONCO – туристическа организация, която провежда „ секрети “ пътувания до едни от най-забравените места в България.
Гугъл слива екипите на Maps и Waze
Гугъл възнамерява да сплоти екипите, работещи върху картографската услуга Waze, с екипа, който работи по продукта Maps. Причината за консолидацията е, че компанията е под напън да рационализира интервенциите си и да понижи разноските.
Забравете за криптозимата, идва „ кървава баня “ за биткойн
" Почти съм банкрутирал. Смея се, тъй като към този момент няма смисъл да се депресирам и отчайвам от този факт “, споделя Джад Фауаз, криптотърговец в Абу Даби. 45-годишният мъж, който напуща работата си в региона на недвижимите парцели преди година, с цел да се концентрира върху криптотърговията, вижда по какъв начин притежанията му се изпаряват през последните месеци. Не е спал от седмица поради напрежението, написа Reuters в собствен материал по тематиката.
Планинарят, който трансформира спестяванията си в бизнес за милиони
Eйдриън Болинджър е изкачвал Еверест осем пъти. Това е рисково, само че и възнаграждаващо предизвикателство - същото важи за ръководството на личен бизнес. 46-годишният Болинджър е прекарал последните 25 години в нанагорнище на най-високите върхове в света, ръководейки повече от 150 интернационалните експедиции на шест континента. Той също по този начин е и създател и основен изпълнителен шеф на компанията Alpenglow - основана в Олимпийската котловина, Калифорния - която оказва помощ на почти 6000 клиенти годишно да изкачат тези върхове, пише CNBC.
Проливите на Турция се задръстиха от петролни танкери
Задръстване от петролни танкери се сътвори в турски води, откакто западните сили вкараха „ ценова горна граница “, ориентирана към съветския нефт и откакто управляващите в Анкара желаеха от застрахователите да обещаят, че всички плавателни съдове, преминаващи през нейните проливи, са изцяло покрити.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинновините от седмицата седмични вести оптимален застрахователен приход оптимален предел минимална заплата минимална работна заплата МРЗ Шенген ПоследниНай-четениНакратко 36 Новините от седмицата: Спорове за МРЗ и оптималния предел, България отвън Шенген Списанието 124 Силата на верните решения Компании 2015 Skoda обмисля евакуиране от най-големия авто пазар в света Политика 1068 Икономическите изгоди от Шенген – какво (отново) изпускаме Бюджет и финанси 5988 „ Напълно безумно “: Бизнесът жигосах повдигането на МРЗ и оптималния предел Компании 5914 Гугъл слива екипите на Maps и Waze Политика 5720 Съветът на Европейски Съюз остави България и Румъния отвън Шенген Компании 5712 Пощенска банка придобива БНП Париба Лични Финанси Всички новиниОще от НакраткоВиж всичкиВечерни вложения: Кабинетът готви Закона за еврото; Народно събрание утвърди оръжия за УкрайнаВечерни вести: България отвън Шенген; Цигарите поскъпватВечерни вести: Политическа партия желае огромни обществени разходи; Европейска комисия утвърди милиардите за наукаВечерни вести: Шенген остава за догодина; Данък върху свръхпечалбите при горивата Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулацииОбществоПолитикаЛични финансиДемографияОбразованиеЗдравеопазванеГрадоустройствоЕкологияБюрокрацияТехнологииDigitalТелекомуникациие-управлениеКиберсигурностХай-текФинтехLiteНаукаЛюбопитноЛуксЛичностиИзкуствоВидеаГалерииСъбитияКонференцииУебинариДискусииВсичкоНакраткоTo:knowСписаниетоАнализиИнтервютаМненияИзбраноЗа нас За реклама Защита на персоналните данни Проверка на обстоятелствата Екип Абонамент Карта на уеб страницата Контакти Политика при поправяне Етичен кодекс Бранд Медия България ЕООД Кариера при нас Условия за прилагане  Списание - Декември - 2022 Нагоре © 2022 Economic.bg; Дизайн и разработка –

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР