БСП иска оставката на финансовия министър Владислав Горанов заради по-високите

БСП иска оставката на финансовия министър Владислав Горанов заради по-високите ...

БСП се връща в парламента, иска оставката на финансовия министър.


БСП иска оставката на финансовия министър Владислав Горанов заради по-високите субсидии, които партиите са получили. Това заяви зам.-председателят на червената група Драгомир Стойнев след заседание на парламентарната група на БСП. На него депутатите от Левицата решиха от утре да се върнат отново в парламента.

По закон политическите сили получават държавни субсидии по 11 лева за всеки получен глас. Малко преди изборите за европарламент обаче в «Шоуто на Слави» бяха изнесени данни, че през последните 3 г. са вземали по 13 лева на глас заради разминаване в текстове на законите за политическите партии и за държавния бюджет. В началото на тази седмица кабинетът прие на подпис решение, с което казусът да се изчисти и според което партиите на практика трябва да връщат пари със задна дата. Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че "наддадените пари" идват от формулировка в закона, заради която между партии и коалиции, спечелили над 1%, се разпределят и гласовете за политически формации с по-малка подкрепа.

Има огромно напрежение в обществото по неправомерното харчене на държавни средства, затова ще се търси отговорност от министър Горанов, обяви Стойнев днес. БСП имала пълна готовност да върне надвзетите средства, допълни той.

Нито една партия не е реагирала, което е укоримо, но вината е изцяло на финансовото министерство и на управляващите, категоричен бе Стойнев.

Източник: manager.bg