- БСП иска ново преизчисляване на пенсиите за над 1.8

...
- БСП иска ново преизчисляване на пенсиите за над 1.8
Коментари Харесай

Идеите на БСП, ПП и ДПС за по-високи пенсии не минаха в тристранка

- Българска социалистическа партия желае ново преизчисляване на пенсиите за над 1.8 милиарда лева, а Политическа партия - смяна на Швейцарското предписание - Според бизнеса обаче тези оферти са в жанр " Дайте да дадем ". - Идеите на левицата за минималната заплата са тя да стане 50% от междинната и да е 850 лева от следващата година
Нито едно от предложенията на партиите за повдигане на минималната заплата, за растеж на някои обществени заплащания и за преизчисление на пенсиите не срещна поддръжка в Съвета за обществено съдействие във вторник.

Ако се съди и по рекациите на представителите на общественото и финансовото министерство - концепциите не се утвърждават и от служебния кабинет. А и приемането им изисква спомагателни милиарди, които не са планувани.

Реклама
Правителството реши да не внася проектобюджет за 2023 година, а вместо това изиска удължено деяние на тазгодишния бюджет. Така към този момент равнището на минималната заплата остава на 710 лева, а пенсиите е планувано да се усилят от 1 юли по така наречен Швейцарско предписание с 12%.
Спорът за минималната заплата
Българска социалистическа партия предлага да бъде въведена формула за установяване на минималната заплата " като същата не може да е по-малка от 50% от междинната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца ". Това значи, че тя би трябвало да стане 850 лева следващата година, което е растеж от съвсем 20%. От Българска социалистическа партия се базират на призната неотдавна инструкция за установяване на минималните заплати в страните от Европейски Съюз, която обаче единствено дава насоки по какъв начин да се пресмята равнището на минималните заплати и не предлага точна формула. Според работодателските организации обаче формулата, препоръчана от Българска социалистическа партия ще има отрицателни резултати.

" В 22 от общо 27 области в страната, междинната работна заплата е под 1500 лева В осем области в страната междинната работна заплата е под 1300, а в пет - под 1200. Приемането на минимална работна заплата от 850 лева ще докара до това, че междинната работна заплата, отнесена към минималната работна заплата в тези пет области ще бъде 71% ", съобщи Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал. Той добави, че в седем стопански действия в страната са заети над 500 хиляди работещи, чието приблизително заплащане сега е под 1500 лева

Според работодателите 850 лева минимална заплата следващата година ще има спомагателен проинфлационен резултат и може да обърне наклонността на намаляваща безработица в страната.
Реклама
От БТПП даже обявиха, че в тези законодателни промени прозира старта на нова предизборна акция и по тази причина се дистанцират от тях.
Идеите за пенсиите като избирателен популизъм
И в случай че за предлагането за минималната заплата и двата синдиката се изрекоха по принцип позитивно, концепциите за пенсиите не срещнаха поддръжката и на КНСБ.

Внесените текстове за изменение на Кодекса за обществено обезпечаване са общо три - на Българска социалистическа партия, на " Продължаваме промяната " и на Движение за права и свободи. От партията на Корнелия Нинова желаят да има две нови преизчисления на пенсиите следващата година, за които по техни оценки ще са нужни спомагателни 1.8 милиарда лева От Политическа партия оферират смяна на така наречен Швейцарско предписание - вместо пенсиите да се индексират с половината от повишаването на осигурителния приход и половината от инфлацията, да се избира индикаторът, който пораства по-бързо, и да се ползват 100% от него. По време на съвещанието на тристранката бяха показани планове, съгласно които в случай че пенсиите се осъвременяват по желаните от Политическа партия параметри, за идната година ще са нужни спомагателни към 55 млн. лева, за 2024 - 330 млн. лева, а за 2025 - 925 млн. лева Движение за права и свободи пък твърди, че има неправда по отношение на носилите наборна военна работа в предишното и предлага времето в казармата да им се зачита за автентичен стаж.

Според бизнеса обаче тези оферти са в жанр " Дайте да дадем ". " Не поддържаме тези законопроекти, тъй като решаването на политически въпроси не би трябвало да е за сметка на осигурителната система ", обявиха от АИКБ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР