БСП иска извънредно заседание на Народното събрание, което да се

...
БСП иска извънредно заседание на Народното събрание, което да се
Коментари Харесай

БСП иска извънредно заседание на парламента

БСП желае изключително съвещание на Народното събрание, което да се организира в понеделник, 10 август, в 13:00 часа. От Левицата през днешния ден внасят подписка за това. Новината заяви на конференция водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и посочи, че Българска социалистическа партия не е правила консултации с другите партии за изключителното съвещание. Нинова е подготвена и с дневния ред за желаното съвещание.

" Определяме следния дневен ред: Първо, решение на Народното събрание, с което се задължава държавното управление в 7-дневен период да внесе актуализация на бюджета в Народното събрание във връзка със социално-икономическите ограничения за превъзмогване на последствията от рецесията. Второ, чуване на министър-председателя и ръководител на партия ГЕРБ Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи за неприемливото принуждение над публицисти и жители по време на Националната конференция на Политическа партия ГЕРБ ", сподели още Нинова. 

Тя посочи, че икономическите последици от коронакризата са тежки.

" Искаме доклад какво е положението на бюджета и прогнози за есента и зимата. Искаме бистрота за харченето на всеки лев, предвидимост за стопанската система и грижа за хората. Много зависи какво ще внесат като актуализация, с цел да кажем нашата позиция. Парите би трябвало да се вземат решение в Народното събрание. Трябва да се плануват и пари за машинното гласоподаване ”, сподели още водачът на Българска социалистическа партия.  

" Последиците от рецесията COVID-19 са тежки за стопанската система и семействата. Последният месец министър председателят Борисов даде обещание и раздаде близо 2 милиарда лева без проект, без тактика отвън парламентарния ред в парламентарната република единствено и единствено да потуши недоволството против себе си и държавното управление и за своето персонално избавление. Това са парите на всички българи и желаеме гаранции, че те ще стигнат до хората и действителната стопанска система, а няма да потънат в нечие чекмедже и до доближените до властта компании. Искаме явен доклад какво е положението на бюджета и прогнози за есента и зимата ", сподели още Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия настоя за бистрота за харченето на всеки лев на българските жители, предвидимост за стопанската система и грижа за хората.

На въпрос дали Българска социалистическа партия ще поддържа актуализация на бюджета, Корнелия Нинова разясни, че доста зависи какво ще внесат ръководещите. " Защо я желаеме? По няколко аргументи. Първата е кардиналната, че в парламентарна република въпросът за харченето на парите се взема решение в Народното събрание посредством смяна на бюджета. Това е държавническо, институционално и юридическо съображение. Политическото съображение, че един човек години наред, в това число и в този момент, когато е доста тежко положението поради рецесията и се задават доста съществени проблеми, взема решение еднолично, независимо по какъв начин да се харчат парите нормално за партийни, персонални и предизборни цели ", сподели още Нинова. 

На въпрос дали актуализацията на бюджета може да изчака до септември, Корнелия Нинова попита дали фалиращите компании могат да изчакат до септември да се задълбочават още проблемите в стопанската система, дали стотиците хиляди безработни, които останаха на улицата или в бюрата по труда могат да чакат до септември.

" Напротив, тези ограничения закъсняха. Тези ограничения трябваше да се приложат при започване на рецесията още през май, както направиха редица европейски страни. Всеки изгубен ден за тези ограничения значи утежняване на процесите и в стопанската система, и в семействата, и в виталния стандарт на хората ", разяснява още тя. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР