БСП и ГЕРБ влязоха в задочен спор през медиите за

...
БСП и ГЕРБ влязоха в задочен спор през медиите за
Коментари Харесай

БСП и ГЕРБ влязоха в задочен спор за тайни договорки за летище София

БСП и ГЕРБ влязоха в неприсъствен спор през медиите за концесията на летище София. Защо държавното управление бърза в последните три седмици да подписва спомагателни съглашения към концесионния контракт за Летище София, зададоха въпрос от Българска социалистическа партия към премиера Бойко Борисов и министъра на превоза Росен Желязков. Според социалистите ръководещите желаят парите преди изборите, тъй като най-вероятно са поели някакви задължения.

В отговор ГЕРБ обявиха, че нападат с непросветеност, неначетеност и неплатежоспособност детайли на договорката и видяха зад това " новата коалиция сред " Демократична България " и Българска социалистическа партия ".

Българска социалистическа партия: Искат да приберат парите в този момент, с цел да ги раздават с джипката по изборите

" Защо още веднъж най-бедната нация в Европейски Съюз би трябвало да заплаща сметката на непознати вложители и вероятно да цялостни български джобове на избрани хора или чекмеджета ", попита депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Румен Гечев на брифинг в централата на Българска социалистическа партия.

По какви аргументи държавното управление бърза в последните три седмици да подписва спомагателни съглашения към този концесионен контракт, сложи въпрос той.

По думите му ръководещите желаят парите в този момент и незабавно преди изборите, тъй като най-веротно са поели някакви задължения.

Те желаят да приберат заплащането по контракта от 550 млн. лв. без Данък добавена стойност в бюджета и от джипката да раздадат парите преди изборите, и да създадат голяма услуга на концесионера - да му опростят заплащанията на концесионни такси за първите 10 години и те да се реалокират за последните 10 години на контракта, разяснява Гечев.

Освен това, съгласно него, държавното управление слага на риск въздухоплаването в България, българския експорт и туризъм, тъй като поради ниските доходи в резултат на рецесията от COVID-19, концесионерът освен слага въпроса за отсрочване на концесионни заплащания, само че най-вероятно ще усили летищните такси.

Последва и реакция от ГЕРБ.

Днес видяхме новата коалиция сред " Демократична България " /ДБ/ и Българска социалистическа партия в офанзива против концесията на Летище София, оповестиха от ръководещата партия

" В координирана акция двете партии с едни и същи тези нападнаха с непросветеност, неначетеност и неплатежоспособност детайли на договорката и метода за отсрочване на годишните концесионни хонорари ", разяснява в изказване пред публицисти министърът на превоза.

На собствен ред Желязков зададе въпрос дали е правилно, че се водят диалози, в случай че се приключи сегашният концесионен контракт, идващото държавно управление да разгласи още веднъж процедура с по-занижени критерии , по които да даде концесията на различен оператор.

Това ясно изяснява аргументите за тази офанзива, означи той. И заявява, че ще се направи всичко допустимо с сътрудниците и консултантите договорът да се балансира.

Държавата ни освен няма де е ощетена, а ще се употребява от изгодите в интервал, когато Летище София е на загуба, акцентира министърът. И добави, че авиосекторът е един от най-засегнатите от пандемията.

Летището е и остава обществена държавна благосъстоятелност, концесионерът ще бъде летищен оператор, а собствеността ще продължава да е държавна, безапелационен е Росен Желязков.

По думите му, от първото концесионно заплащане от 660 млн. лева парите ще влязат в бюджета, ще покриват разноски за 2021 година

Ако не влязат в бюджета, с какво ще бъдат заместени, те са разчетени в приходната част, и идващото държавно управление, в случай че е на Българска социалистическа партия и Демократична България, може би ще тегли дълг, разяснява транспортният министър. Летището, акцентира той, което е на загуба, би трябвало да бъде финансирано, питаме от кое място - от нарастването на летищните такси или от държавния бюджет, добави той и посочи, че сегашната концесия не планува увеличение на летищните такси.

Желязков напомни, че самата процедура и досега е следена от Световната банка, финансира се от Европейска банка за възстановяване и развитие, Черноморската банка и други, а в тях членове и акционери са страни и те не финансират непрозрачни или голословни стопански покупко-продажби. Самият контракт за концесия е нотифициран пред Европейска комисия за съществуване или не на държавна помощ като произнасянето е,че няма такава, посочи министърът.

Преди месец от Българска социалистическа партия още веднъж нападна концесията на летище " София ", като водачът на партията Корнелия Нинова попита дали Министерският съвет се пробва да отсрочи с 10 години отговорностите на концесионера. След това транспортният министър отиде в Народното събрание, с цел да успокои Българска социалистическа партия за бъдещето на летището. Идеята за концесия на летище София бе обновена незабавно след образуване на третия кабинет " Борисов " при започване на месец май 2018 година тогавашният транспортен министър Ивайло Московски разгласи желанията на държавното управление да възобнови процедурата, спряна от служебния кабинет. След това през януари 2019 година от Българска социалистическа партия сезираха Европейската комисия за изискванията на концесията на летище " София ". В началото на тази година шефът на летище София подаде оставка, като претекстът по тази причина бил персонален.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР