БСП и Демократична България“ остават в управляващата коалиция и са

...
БСП и Демократична България“ остават в управляващата коалиция и са
Коментари Харесай

Тласкаме България към хаос. БСП и Демократична България остават в коалицията


Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ остават в ръководещата коалиция и са срещу нови избори, тъй като те ще провокират безпорядък в България. Това споделиха водачите на две от обединенията в ръководещата коалиция в сряда.

По-рано денем ръководителят на „ ИТН “ (ИТН), че приключва присъединяване на министрите от партията си в ръководещата коалиция и по този начин поставя нейния край.

„ Вероятно всеки е желал да постави завършек на обединението, само че това не поставя завършек на мъката “, сподели съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов .

„ Какво следва? Тласкаме България към избори, към безпорядък, към ръководство с плаващи болшинства? Ако човек съществено се отнася към това да представляваме хората, които са ни избрали, ние сме длъжни първо да си отговорим на този въпрос: „ Какво следва оттук насетне? “ и като забележим, че следва единствено още повече мъка, да седнем на сериозен диалог. “

Иванов прикани Има Такъв Народ да се върнат на масата за договаряния и сподели, че още не е късно за това.

Подобна беше оценката на председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова .

„ Избори в този момент значат още безпорядък, задълбочаване на рецесиите, липса на Народно заседание, което да взима решения, неопределеност и неустановеност “, сподели Нинова на конференция в сряда вечер. „ Не можем да допуснем това да стане. “

Нинова добави, че Българска социалистическа партия поддържа политиката на премиера Кирил Петков за битка против корупцията и „ модела ГЕРБ “. Тя сподели още, че партията поддържа кандидатурата на Бойко Рашков за ръководител на антикорупционната комисия.

Премиерът заяви, че партията му е предложила сегашния министър на вътрешните работи да оглави КПКОНПИ в сряда. По думите му Има Такъв Народ не са подкрепили предлагането и не са показали причини за това.

Лидерът на Има Такъв Народ Слави Трифонов сподели във видео изказване в сряда, че от партията си в ръководещата коалиция и по този начин поставя нейния край. Премиерът Кирил Петков отговори, че е на малцинството и ще разчита на поддръжка от обособени депутати от Има Такъв Народ.

В изказване министър председателят упрекна представители на Има Такъв Народ, че спъват промяната на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и саботират избора на Рашков за неин началник. По думите му Има Такъв Народ упорстват повече пари в бюджета на районното министерство да бъдат дадени на близки до предходните ръководещи от ГЕРБ строителни компании, които в този момент са разследвани за злоупотреби.

Регионалното министерство е ръководено от Гроздан Караджов от квотата на Има Такъв Народ в държавното управление. Той отхвърли тези обвинявания.

По-рано Трифонов уточни като аргументи за отдръпването на партията си от обединението позицията на „ Продължаваме промяната “ във връзка с Северна Македония и „ обстоятелството, че в страната към този момент няма пари “.

„ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ За да имат болшинство им трябват още 12 места.

Правителството на Кирил Петков ръководи от декември 2021 година През първите 6 месеца имаше четирите партии в ръководещата коалиция.
Как реагира опозицията?
От опозиционните партии единствено проруската „ Възраждане “ разяснява изказването на Слави Трифонов. Лидерът на партията Костадин Костадинов сподели, че е подготвен да беседва за бъдещо ръководство с други партии, стига те да са съгласни да изпълнят пет условия, измежду които анулация на проекта за въвеждане на еврото, „ предоговаряне “ на участието на България в Европейски Съюз, референдум за участието в НАТО и анулация на глобите против Русия.

ГЕРБ и Движение за права и свободи досега не са коментирали рецесията в ръководещата коалиция.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР