БСП и "Демократична България" (ДБ) ще подкрепят кабинет с министър-председател

...
БСП и "Демократична България" (ДБ) ще подкрепят кабинет с министър-председател
Коментари Харесай

БСП и Демократична България ще подкрепят кабинет на Асен Василев

БСП и "Демократична България " (ДБ) ще поддържат кабинет с министър-председател Асен Василев. Това стана ясно след съвещания на тези две обединения с "Продължаваме смяната " (ПП).

Срещите идват ден откакто президентът Румен Радев връчи на Асен Василев мандат за сформиране на ново държавно управление.

"Ще подкрепим Политическа партия с целия ни запас, сподели съпредседателят на Демократична България Христо Иванов . "Мнението на партията съответствува с оповестените цели на "Продължаваме смяната ", сподели Корнелия Нинова от името на Българска социалистическа партия.

Трите обединения се съгласиха с обща рамка на целите на един предстоящ кабинет, измежду които е битката с корупцията и смяната в антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Българска социалистическа партия ще добави повече хрумвания в обществената сфера . Демократична България ще повдигне въпроса за енергийната самостоятелност , Шенген и Еврозоната, укрепването на бранш "Сигурност " и модернизирането на армията.

Плановете за нов кабинет, излъчен от настоящето Народно заседание се отличават от досегашния кабинет "Петков " по това, че дилемите му са краткосрочни и ще бъдат записани с дати, до които да са взети нужните решения.

По думите на Асен Василев става дума за проекти за 6 месеца напред. След приключването им бъдещият кабинет би записал нови задания за идващите 6 месеца.

"Разбрахме се екипи от по трима души да изготвят такава стратегия с политически цели, само че и съответна законодателна стратегия за шест месеца ", сподели Корнелия Нинова .

Трите обединения разполагат с общо 109 депутати в Народното събрание - 67 от Политическа партия, 26 от Българска социалистическа партия и 16 от Демократична България. За съставяне на държавно управление са нужни минимум 121 гласа.

Шестима депутати напуснаха парламентарната група на "Има подобен народ " (ИТН) и се допуска, че могат да поддържат държавното управление, само че техните гласове няма да бъдат задоволителни.

В петък Василев сподели, че към този момент няма нужната му поддръжка в Народното събрание, само че ще води диалози с досегашните съдружни сътрудници Българска социалистическа партия и Демократична България, както и с "всеки народен представител ". Той сподели, че не е приказвал с водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов и че "няма и желание ". В събота той добави и името на Тошко Йорданов от Има Такъв Народ като човек, за който "вратата на Политическа партия е затворена ".

"Пред нас има доста тежка и виновна задача – в границите на всички рецесии, които имаме, да успеем въпреки всичко да съберем болшинство за едно държавно управление, което да работи за ползите на хората, както беше и първият кабинет, който направихме ", сподели Асен Василев.

Разговорите се организираха в Народното събрание и поотделно с всяка от обединенията.

Освен Василев, Политическа партия беше показана на срещата и от съпредседателя на партията Кирил Петков, и от някогашния ръководител на Народното събрание Никола Минчев.

От Българска социалистическа партия участваха водачът Корнелия Нинова и депутатите Георги Свиленски, Филип Попов, Атанас Зафиров и Румен Гечев.

Демократична България беше показана от Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР