БСП е застигнала ГЕРБ. Към момента, в градовете, двете формации

...
БСП е застигнала ГЕРБ. Към момента, в градовете, двете формации
Коментари Харесай

Агенция Медиана твърди, че БСП изпреварва с процент ГЕРБ за евровота

Българска социалистическа партия е застигнала ГЕРБ. Към момента, в градовете, двете обединения са с изцяло подравнен електорален капацитет - 25.5% за Българска социалистическа партия към 25.8% за ГЕРБ. Това значи, че на национално равнище главната опозиционна партия евентуално изпреварва ГЕРБ с към 1.5 %.  - в селата ресурсът на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия е по-висок, а различните и обичайно „ градски “ партии са по-слабо показани.

Това твърди организация Медиана като се базира на личното си изследване измежду 810 души - поданици на градовете в страната, извършено в интервала 26 януари – 1 февруари 2019 година Изследването обгръща събитията след: речта на Бойко Борисов пред актива на ГЕРБ в София; обвиняванията към Елена Йончева за пране на пари; конгреса на БСП;речта на президента Румен Радев във връзка втората му годишнина като президент, само че не регистрира въздействието на обвиняванията против Боил Банов.





Коментар на организация Медиана: Това са планирани данни. На базата на предходни проучвания знаем какви отклонения дават селските региони към общата цялост на национално равнище. (В селата ресурсът на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия е по-висок, а различните и обичайно „ градски “ партии са по-слабо представени). Данните са претеглени по пол, възраст, обитаемо място и етническа принадлежност.

Според данните на Медиана, все още измежду жителите на градовете доминират желанията ГЕРБ да довърши управническия си мандат (43% против 28 % за предварителни избори). За шест месеца искащите предварителни избори не са се нараснали, а искащите ГЕРБ да довърши мандата са намалели с 3 %.



" Към момента може да се чака релативно висока изборна интензивност за идните избори за европейски парламент (над 40% заявяват безапелационна подготвеност да гласоподават на тях). Характерното е, че това са извънредно симпатизанти на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Симпатизантите на останалите партии са доста едва стимулирани да гласоподават. Очевидно е, че тези избори ще бъдат натоварени със символно значение от вътрешнополитически темперамент – „ да накажем ГЕРБ! “ против „ да запазим ръководството и да не допуснем комунистите на власт! “. Резултатът ще зависи от опцията на ГЕРБ и Българска социалистическа партия да привлекат гласоподаватели отвън тясно партийните редици " - написа в разбора на организацията.




Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР