„БСП, чрез своя върховен орган Конгреса, е казала „да” на

...
„БСП, чрез своя върховен орган Конгреса, е казала „да” на
Коментари Харесай

Румен Гечев, БСП: България има рекордно нисък външен дълг спрямо други страни, които са част от Еврозоната

„ Българска социалистическа партия, посредством своя висш орган Конгреса, е споделила „ да” на влизането на България в Еврозоната, само че нямаме решение по кое време да стане това и желаеме да сме сигурни, че ще влезем готови, тъй че да е предпазен интереса на българския народ.” Това съобщи националният представител от " Българска социалистическа партия за България " и заместник-председател на бюджетната комисия в Народното събрание проф. Румен Гечев в ефира на БТВ.

„ В протоколите на предишни парламенти се вижда, че на бюджетна и икономическа комисия неведнъж сме желали от ГЕРБ и техните спътници в ръководството детайлни разбори върху обособените браншове на стопанската система и домакинствата”, сподели още проф. Гечев и добави, че под натиска на социалистите през 2017 година има поръчан и изработен от Българска народна банка разбор, който се е оказал отрицателен и по тази причина е бил арестуван от тогавашния финансов министър.

По думите на заместник-председателят на бюджетната комисия в Народното събрание доста неща са се трансформирали оттогава и обстановката в този момент е доста по-различна в макро и микроикономичеки проект, надлежно и тежестите, поемани от страните са доста по-големи.

„ Нашата позиция е непроменена – „ да” на Еврозоната, само че деликатен и изчерпателен разбор - да е предпазен българският интерес. Защото не може да се каже, че влизането в Еврозоната автоматизирано води до наложителни изгоди и ни избавя от спешни ситуации”, безапелационен бе Румен Гечев.

Той даде образец с редица европейски страни, които са членки на Европейски Съюз, само че отхвърлят да влезнат в Еврозоната и даже са правили референдум по тези въпроси. „ Показателите са, че в тези страни бюджетният недостиг е по-добър и инфлацията е по-ниска, а икономическият напредък е по-висок от този на страните в Еврозоната”, добави още депутатът от левицата.

Според Гечев първо би трябвало да си отговорим на въпроса за какво страните, които са отвън Еврозоната, работят по-добре, с цел да можем да знаем какви са аргументите да гледаме в едната или в другата посока и даде за образец страните от прибалтика, които са членки и имат инфлация сред 13 и 19%, а тази на България е 10.1 %. „ Фактите не удостоверяват безапелационния възторг за влизането е Еврозоната”, добави той.

„ Не е правилно, че лихвите ще намалеят, тъй като централните банки на множеството страни в света, в това число и ЕЦБ стартират да ги подвигат. По никакъв метод не би трябвало да се гледа единствено в 1 индикатор, бил той лихвите, инфлацията или дълга. Лихвите се покачват като антиинфлационно средство. Опасността тук е, че Еврозоната и ЕЦБ печатат пари като луди – първо поради рецесията 2008-2010 година, а след това за коронавирус и в този момент поради рецесията с петрола”, съобщи социалистът по отношение на икономическата обстановка към Еврозоната и акцентира, че е значимо да се обърне внимание по какъв начин страните взимали заеми от ЕЦБ ще ги заплащат, откакто още веднъж бъдат вдигнати лихвите.

В умозаключение проф. Гечев разясни, че в края на март българското държавно управление е изкупило назад 2.5 милиарда лв. дълг и все още държавния ни дълг е малко под 21% от Брутният вътрешен продукт, до момента в който при други страни членки на Еврозоната той доближава до 90% и акцентира, че няма значение в коя зона ще влезем, в случай че преди този момент не си оправим правосъдната система. „ Българска социалистическа партия се държи уравновесено и вършим всичко допустимо да се случват нещата. Ние не желаеме да се стопира процеса на подготовката за влизане в Еврозоната. Напротив, той би трябвало да бъде интензивен, само че е належащо преди този момент държавните институции да си свършат работата”, довърши социалистът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР