БСП-2. Така мнозина на Позитано 20 определят състава на новия

...
БСП-2. Така мнозина на Позитано 20 определят състава на новия
Коментари Харесай

Как Румен Радев създаде БСП-2

БСП-2. Така мнозина на " Позитано " 20 дефинират състава на новия длъжностен кабинет на Гълъб Донев, подреден и очевидно от дълго време плануван от президента Румен Радев. Отломки от Столетницата и към този момент някогашни врагове смениха досегашната власт на " Промяната ", въпреки и за няколко месеца до вота на 2 октомври за нов парламент. Как се стигна обаче до обединяването под шапката на " Дондуков " 2, въпреки и имената да са разхвърляни в разнообразни ведомства и организации?

Всичко стартира с първите залпове на рецензия, разменени сред шефката на левицата Корнелия Нинова и президента в навечерието на изборите за втория му мандат. Докато " Позитано " 20 се тутка в решението дали да го номинира и показа като безапелационен собствен претендент за главнокомандващ и през идващите 5 години, опозицията в Българска социалистическа партия си сътвори Инициативен комитет зад фигурата на Радев.

Лица и имена като Крум Зарков (чрез майка му - журналистката Анна Заркова), Весела Лечева, Кирил Добрев (чрез свои правилни другари) започнаха да си пропряват път към изпълнителната власт още през септември 2021 година, до момента в който страната още веднъж бе в изискванията на служебно държавно управление поради разпада на късия 46-и състав на Народно събрание.

За разлика от настоящето обаче тогава из министерствата към момента се срещат най-вече надпартийни фигури и сглобката е много пъстра откъм политически цветове, в съпоставяне със сегашната.

Не трима министри излъчи Българска социалистическа партия за 100-я Министерски съвет, а много повече.

Ето по какъв начин са свързани тогавашни неприятели, парчета от партията и създатели на нови партии под крилото на новия министър председател Гълъб Донев:

Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев са тримата флагмани на опозицията в Българска социалистическа партия, само че сред тях самите през годините, с изключение на събиранията на пленумите на левицата, други допирни точки няма. До войната " Позитано " 20 - " Дондуков " 2.







Като правосъден министър и апетитен за най-вероятен предстоящ водач на Столетницата, Зарков към този момент върви по утъпканата от Янаки Стоилов (член на Конституционния съд - б.р.) - също някогашен длъжностен титуляр на министерството и опозиционер, освен това на няколко управления.

Стоилов обаче, който въпреки да бе извънредно харесван от масата социалисти и за водач на партията, изключително като почитател и възпитаник на починалия Александър Лилов, не пожела да стигне до дъно и да се пребори за най-високия етаж на Българска социалистическа партия. За разлика от него, Зарков, таман поради изключителната си преданост към президента, може и да успее.



Весела Лечева, министърът на спорта, която загуби през март брачна половинка си Манол Велев (след дългогодишна кома - б.р.), пък има допирни точки не с кого да е, а с Мая Манолова - също някогашен член на Българска социалистическа партия, дълготраен народен представител от левицата и зам.-шеф на Народно събрание. Лечева с нейния обичан Сотир Ушев бяха кумове на една от най-одумваните политически двойки измежду социалистите - Манолова и Ангел Найденов.


Семейните другари през 2016 година

А той, до момента в който бе защитителен министър в кабинета на Пламен Орешарски, възнагради приятелия си и предстоящ кумец Ушев с шефското място на ИА " Военни клубове и военнопочивно дело ". Четиримата, с изключение на рецензиите към Корнелия Нинова и общият знаменател " Радев ", събира и тенисът. А очевидно министърът на нововъведенията, назначен от Радев - Александър Пулев, е харесал някогашната пиарка на Манолова Пенка Георгиева, тъй като тя пък получи поста началник на пресцентъра при него.

Явор Гечев, откритието на Кирил Добрев през далечните 2008-2009 година, след това оглавил два пъти подред Младежкото обединяване на Българска социалистическа партия, стигна до върха на земеделското министерство откакто няколко пъти беше едвам вице. Верен на президента на ПЕС Сергей Станишев обаче той влезе в редица борби точно с Добрев.

Докато левицата се тресеше от борбата сред Станишев и Първанов през 2012 година, а Гечев бе стартиран за втори мандат отпред на Комсомола от тогавашното управление, хулиганът в Българска социалистическа партия Добрев намерено дирижираше акцията на някогашния президент по връщането му отпред в партията. При това също с оръжие, обещано в лицето на юноша.


Добрев и Гечев преди развръзката

Днешният губернатор на Пазарджик (назначен от Гълъб Донев) Трендафил Величков влезе в борба за младежката организация като претендент, гравитиращ към създателя на АБВ, тъкмо против Гечев. Но загуби, а изходът от инфарктната тогава конференция на комсомолците предизвести и резултата от конфликта на титаните и Станишев остана отпред на левицата.


Младежите бистрят политики дружно, само че като съперници в Българска социалистическа партия

Говорителят на държавното управление Антон Кутев също е част от тима на Радев, макар че с редица от посочените нагоре лица " не мели брашно ". Кутев, който дълги години бе тръбач на Българска социалистическа партия, е измежду най-острите критици на Корнелия Нинова. Същото прави и щерка му Мина, към този момент зам.-лидерка на младежите.

Той, също като Гечев и Найденов, бе на страната на Станишев против желанието на Първанов да си върне лидерския пост в партията. Сега обаче всички изброени, въпреки изпадали в тежки кавги в предишното, пеят в общ хор против Нинова.

Това са политици и от крилото на Станишев, и почитатели на ултралявата линия на Янаки Стоилов, и технократи в ПЕС, и симпатизанти на Първанов, и доближени до Мая Манолова - всички, събрани под крилото на президента.

На " Позитано " настойчиво настояват, че кръгове към сътрудник Гоце, фамилни другари на Лечева и Добрев са настанили свои хора из целия кабинет. А проектите за чистки поради БСП-2 и в партията, и след това във властта (ако левицата още веднъж се снабди с късмет да се допре до нея) се чертаят всекидневно, разкриват осведомени с раздраната и грохнала от ежби Столетница.
ТЕМА преди 1 час 1078 преди 20 часа 1648 преди 21 часа 4114
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР