БСП  предлага промени в Закона за ДДС, които почиват на

...
БСП  предлага промени в Закона за ДДС, които почиват на
Коментари Харесай

Гечев от парламентарната трибуна: БСП е за намаляване на ДДС за всички храни и лекарства

„ БСП  предлага промени в Закона за Данък добавена стойност, които почиват на систематичния метод на Европейския съюз. Ние предлагаме 9% Данък добавена стойност за храните, лекарствените артикули, заплащани със средства от бюджета на НЗОК и за медицинските произведения. ” Това съобщи депутатът от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Румен Гечев от парламентарната естрада.

Социалистът уточни, че методът на Българска социалистическа партия е систематичен, тъй като като се изключи България и Дания, всички страни членки на Европейски Съюз имат извънредно добра политика за Данък добавена стойност. Той даде образец с Полша, която има 8% Данък добавена стойност за хранителни артикули, 5% за избрани хранителни артикули, 0% за вътрешен превоз, както и Италия и Франция, които имат 10% за хранителни артикули: „ Разликата ни с Дания е, че образованието, в това число и висшето обучение е гратис, а опазването на здравето в действителност също е гратис. Така че България е единствената страна в Европейски съюз, която няма диференциран Данък добавена стойност, както и преференции за хора с по-ниски приходи. ”

„ Ние предлагаме и понижаване на Данък добавена стойност за медикаменти. Тук образците от другите страни са фрапантни: във Франция Данък добавена стойност за медикаменти е 2.1%, в Гърция е 6%, в Швеция е 0%. Може би се чудите по какъв начин стоят нещата в другите някогашни соцстрани. В Чехия Данък добавена стойност за медикаменти е 10%, в Унгария, които имат най-голям общ Данък добавена стойност - 27%, имат 5% Данък добавена стойност за медикаменти. Ние, от Българска социалистическа партия, предлагаме България да не е единствената страна в Европейския съюз, която да няма по-нисък Данък добавена стойност от този за алкохол, облекло и други услуги ”, сподели Гечев.

Румен Гечев осведоми, че сравнителният разбор и планове, направени от Българска социалистическа партия, демонстрират, че фактически в кратковременен интервал диференциацията на Данък добавена стойност значи понижение на бюджетните приходи с почти 1116 млн. лева - 742 млн. от храни и 374 млн. лева от медикаментите, само че позитивният резултат е към 450 млн. лева Той изясни, че това се показва в три посоки: първо - понижение на бюджетните разноски за медикаменти със стотици милиони, второ - нарастване на бюджетните доходи вследствие на по-големия търговски оборот и трето - стесняване на сивия бранш и нарастване на данъчните приходи. „ За огромно страдание, България е с максимален дял за закупуване на храна от приходите на семействата - там сме номер 1 в Европейски Съюз. След понижаване на цените на храни и медикаменти, ще излезем от тази непрестижна първа позиция, където 60% от приходите на българите отиват за закупуване на храна ", съобщи Румен Гечев. Той разгласи, че намаляването на Данък добавена стойност е антициклична мярка, която би имала резултат върху икономическия напредък и ще способства за по-леко прекосяване през спешния интервал.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР