Брюксел заяви, че наблюдава двадесет държави, включително Русия, за възможна

...
Брюксел заяви, че наблюдава двадесет държави, включително Русия, за възможна
Коментари Харесай

ЕС наблюдава 20 страни за възможна роля в кризата с мигранти, идващи от Беларус

Брюксел съобщи, че следи двадесет страни, в това число Русия, за допустима роля в транспорта на мигранти до Беларус - страна, която Европейски Съюз упреква в образуване на поток от мигранти към външните граници на съюза, оповестява Франс прес.

Европейски Съюз е подхванал и дипломатически стъпки пред 13 други страни, полетите за превоз на мигранти от които са помогнали за " инструментализацията им ".

" Русия е измежду страните, обстановката в които следим доста деликатно ", съобщи Петер Стано, представител на първия посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел. " Оценяваме информацията и данните, с които разполагаме, за полети от Русия и за допустимо присъединяване на Русия в тази обстановка ", добави представителят.

Европейски Съюз упреква Минск, съдружник на Москва, че провежда от юни насам полети, с цел да улесни превоза на мигранти от Беларус към Европейски Съюз. Те се оказват блокирани на границите на Литва, Латвия и Полша. Според Брюксел това е " хибридна офанзива " на режима на Александър Лукашенко, целяща да отмъсти за наложените от Европейски Съюз наказания.

Европейски Съюз посочи, че следените страни са Русия, Република Южна Африка, Алжир, Азербайджан, Венецуела, Индия, Иран, Йемен, Казахстан, Катар, Кот д`Ивоар, Либия, Мароко, Нигерия, Сенегал, Сомалия, Тунис, Узбекистан и Шри Ланка. Европейски Съюз се интересува изключително от честотата на полетите от тези страни и от степента на запълването им с пасажери.

Освен това Брюксел е открил контакти с 13 страни, където са били установени злоупотреби, или полети от които са били употребявани за " инструментализиране " на мигрантите. Целта на дипломатическите стъпки е да се попречи на поданици на тези страни да отпътуват за Беларус с вярата да влязат в Европейски Съюз, предава Българска телеграфна агенция “

Тези страни са Грузия, Гвинея, Ирак, Йордания, Камерун, Конго, ДР Конго, Ливан, Египет, ОАЕ, Ирак, Пакистан, Таджикистан и Турция. Според Стано режимът на Лукашенко притегля тези мигранти посредством своите посолства и консулства, като им дава визи и превоз към Европейски Съюз.

Очаква се тези дни заместник-председателят на Европейска комисия Маргаритис Схинас да посети някои от тези страни, с цел да ги предизвести за дейностите на Минск.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР