Брюксел започна 2018 г. със смело и простичко твърдение –

...
Брюксел започна 2018 г. със смело и простичко твърдение –
Коментари Харесай

Индексът на капучиното, или вярно ли е, че ЕС струва по-малко от чаша кафе на ден

Брюксел стартира 2018 година със самоуверено и простичко изказване – участието в Европейския съюз коства на жителите по-малко от чаша кафе дневно.

Изказването бе направено от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и целеше да убеди страните членки да запълнят дупката в евробюджета след излизането на Англия от Европейски Съюз.

" Трудно е, когато един чист вносител напуща бюджета на Европа. Аз не поддържам напълно концепцията Европа да стане място, където има безвъзмездна бира за всеки, без да се ревизира първо защо тъкмо се заплаща. Но поддържам мощно концепцията да се прегледат доста в детайли всички политики. Това, от което се нуждаем, би трябвало да остане, би трябвало да бъде финансирано. То коства на европейските данъкоплатци една чаша кафе дневно, това е всичко. И мисля, че Европа (струва) доста повече от чаша кафе дневно ", сподели Юнкер при започване на годината.

Макар да има големи изненадващи разлики в това какъв брой европейците в другите страни заплащат на Европейски Съюз, съюзът коства на жителите по-малко от половин чаша кафе дневно в множеството 28 страни членки, написа " Политико ".

В " Индекса на кафето в Европейски Съюз " изданието съпоставя всяка страна като употребява статистиките на евроинституциите, съгласно това какъв брой заплащат европейските жители (без да се взима поради какъв брой пари получава всяка страна под формата на районно и научно финансиране), и какъв брой кафе (с мляко) им коства това.

Ако си мислите, че германците заплащат сметките на Европейски Съюз, грешите. Съюзът коства на германците 0.84 евро дневно на човек, към половината от цената, която Люксембург заплаща – 1.57 евро дневно.

За италианците сравнението с кафето може да се окаже минимум прелестно – с помощта на евтиното кафе в Италия, Европейски Съюз коства на италианците малко над половин чаша кафе дневно (56% от чашата, с цел да бъдем точни).

Белгия е единствената друга страна от Европейски Съюз, в която съюзът коства на популацията повече от половин чаша кафе дневно.

Новината за поддръжниците на Брекзит също не е изключително добра. Англия получава по-добра договорка спрямо множеството страни членки при изискването за парите и кафето.

България може да се радва на най-хубавата договорка в Европейски Съюз – заплаща 0.18 евро дневно, което се равнява на 17% от една чаша кафе.

Люксембург, Белгия, Ирландия, Дания и Финландия заплащат най-вече за човек в европейския бюджет. В случая на Люксембург и Белгия те заплащат към седем пъти повече от България и Румъния.

Острите критици на Европейски Съюз като Унгария и Полша също се показват добре в показателя – единствено Хърватия, Румъния и България дават по-малко пари на човек на Европейски Съюз.

Тринайсетте страни, които заплащат най-вече във финансово отношение, са се включили към Европейски Съюз преди или през 1995 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР