Брюксел заплаши със съд България за това, че не сме

...
Брюксел заплаши със съд България за това, че не сме
Коментари Харесай

Брюксел ни съди за киселото мляко, румънците ни атакуват за кашкавала, а гърците - за йогурта

Брюксел заплаши със съд България за това, че не сме вписали киселото си мляко като географско обозначение в описите на Европейската комисия, а към момента поддържаме национална отбрана за продукта. Това излиза наяве от известие на Европейска комисия, представено от "Телеграф ".
Причината е, че страната ни нарушава законите на общността към този момент 12-а година във връзка с отбраната на избрани храни. Една от тях е киселото мляко, което се ползваше с национална защита по силата на Лисабонската конвенция от предишния век. Според нея никой в света няма право да употребява марката Българско кисело мляко. Тази конвенция обаче е невалидна за Европейски Съюз, откогато страната ни стана член на общността.
Според законите на Европейски Съюз локалните храни се вписват като географски означения единствено от съдружие от най-малко 3-ма производители в описите на Европейска комисия. Държавната администрация няма право да извърши такава регистрация.
В България към този момент има такова обединяване и стремително работи по регистрацията.
Членове са седем мандри, а ръководител е Димитър Зоров. То се споделя "Български обичайни млечни артикули ". В идната седмица се внасят документи за регистрация в Европейска комисия на българското мляко, саламуреното ни сирене и кашкавалът от овче, краве и козе мляко като название за генезис.
Това значи, че изброените артикули ще се употребяват със супер строга отбрана. Могат да се създават единствено на територията на България, извънредно от българското мляко и вариант на българска лактобацилус булгарикус или наши закваски. Когато регистрацията бъде утвърдена, никой на територията на общността няма да има право да употребява тези наименования, разясняват специалисти.
Към обединяването ще могат да се причислят безусловно всички млекопреработватели, които съблюдават горепосочените критерии на произвеждане.
Очаква се обаче гърците и румънците да имат възражения против нашите артикули. Гърците несъмнено ще се заядат за киселото мляко, тъй като те създават йогурт с лактобацилус булгарикус, с който сега са наводнили и съветския пазар.
Румънците пък се чака да ни цакат за кашкавала, тъй като те имат подобен артикул.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР