Брюксел. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева

...
Брюксел. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева
Коментари Харесай

Външните министри на ЕС обсъдиха състоянието на Близкоизточния мирен процес

Брюксел. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева взе участие в първото за годината съвещание на Съвет „ Външни работи “ в Брюксел. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи . Водеща тематика в дневния ред на първите дипломати на 28-те бе Близкоизточният кротичък развой и ролята на Европейски Съюз в поддръжка на възобновяването му.
“Смятаме, че е извънредно значимо Европейски Съюз да има обединен метод по отношение на Близкоизточния кротичък развой ", акцентира министър Захариева по време на разискването. " Европейски Съюз следва да играе дейна роля, в това число и в процеса на вътрешнопалестинското помиряване ”, сподели още тя.
След срещата с израелския министър председател Нетаняху в границите на Съвет „ Външни работи “ през декември 2017 година, през днешния ден министрите организираха работен обяд с палестинския президент Махмуд Аббас. Потвърдена бе позицията на Европейски Съюз, че решение на спора би трябвало да се търси на основата на две страни, както и че въпросът за статута на Йерусалим би трябвало да се реши в директни договаряния сред страните.
“Нашето обръщение към президента Аббас е, че напъните би трябвало да се насочат към понижаване на напрежението и стимулиране на договарянията ”, сподели Захариева.
Съветът изрази поддръжка за активността на Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци и ще продължи финансовия си принос за нейната работа.
Изразена бе поддръжка за работата на Квартета и напъните му за обновяване на договарянията. От страна на Европейски Съюз бе отправено обръщение за въздържаност и неупотреба на принуждение, както и за отбягване на едностранни дейности, които могат единствено в допълнение да усложнят процеса.
Съветът организира и спор по развиването на връзките на Европейски Съюз със страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн след приключване на съглашението от Котону през 2020 година Въпросът за пост-Котону е от огромна значителност за Европейски Съюз. Преговорите по рамката на бъдещите връзки би трябвало да стартират до 1 септември 2018 година
Българското председателство ще се стреми към постигането на единодушие по обща позиция на Европейски Съюз и ще работи поредно за построяването на консенсус сред държавите-членки. Бъдещото съглашение ще има обилни политически, търговски, финансови, свързани с развиването и други последствия в дълготраен проект.
Съветът одобри изводи и нова тактика на Европейски Съюз за Ирак. В документа се акцентира поддръжката на Европейски Съюз за единството, суверенитета и териториалната целокупност на Ирак. Заявява се подготвеност за принос към напъните за стабилизацията, реконструкцията и икономическото развиване на Ирак, както и за създаване на институциите в страната. Предвижда се разговор по миграцията сред Европейски Съюз и Ирак, посредством който да бъдат направени процедури за връщане и назад приемане на иракски мигранти.
Министрите организираха и полемика по обстановката в Либия и опциите за поддръжка на Европейски Съюз за политическия развой в страната. Изразена бе поддръжка за работата на специфичния делегат на Организация на обединените нации Гасан Саламе и напъните за образуване и осъществяване на избори в Либия през 2018 година
Първите дипломати на Европейски Съюз още веднъж потвърдиха позицията на Съюза в поддръжка на осъществяването на Споразумението по нуклеарната стратегия на Иран (JCPOA).
Преди началото на съвещанието министрите организираха работна закуска с президента на Европейската капиталова банка. Основна тематика на диалога бе основаването на Банка за развиване, която да финансира планове за развиване в трети страни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР