Брюксел. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи

...
Брюксел. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи
Коментари Харесай

Вицепремиерът Екатерина Захариева представи приоритетите на Председателството пред Комисията по външни работи на Европейския парламент

Брюксел. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева показа в Брюксел задачите и дилемите пред Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз на съвещание на Комисията по външни работи на Европейския парламент, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .
Захариева изброи четирите съществени целта на Председателството: бъдещето на Европа и младежите - стопански напредък и обществено доближаване, европейската вероятност и съгласуваност на Западните Балкани, цифровата стопанска система и уменията, нужни за бъдещето и сигурност и непоклатимост в мощна и обединена Европа.
“Западните Балкани са от голямо значение за благосъстоянието на Европа. Няма по какъв начин да има сигурна и постоянна Европа без сигурни и постоянни Балкани ”, посочи българският първи посланик пред евродепутатите и добави, че срещата на върха през май т.г. в София ще е първото събитие на такова ниво след срещата в Солун през 2003 година
“Ние би трябвало да чуем гласа на младежите за бъдещето на Европа. Трябва да насърчим креативните умения на нашите жители за цифровата ера ”, сподели още Захариева. Усилията на Председателството ще бъдат ориентирани и към по-силни и сигурни външни граници.
В залата на Комисията за външна политика на Европейския парламент, където участваха и представители на всички шест страни от Западните Балкани, които не са членове на Европейски Съюз (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Македония, Сърбия и Черна гора), Екатерина Захариева изложи в детайли вижданията на Председателството по отношение на вероятностите пред района: “През 2017 година станахме очевидци на редица позитивни развития. Независимо от това не престават да съществуват провокации - както външни: с интервенция на външни фактори, по този начин и вътрешни: основно свързани с върховенството на закона, социално-икономическите условия и образуването на мултиетническите общества. Високите равнища на безработица и неналичието на вероятности ускоряват чувствителността към радикализация в някои групи, изключително измежду младежите в тези страни. Това са единствено някои от аргументите, заради които Западните Балкани се нуждаят от по-видима политическа поддръжка от страна на Европейски Съюз. В противоположен случай рискуваме разгръщане на неустойчивостта в района и възобновяването на заканите и рисковете за сигурността на Европейски Съюз. ”
“Трябва да се обърне повече внимание и да се отделят средства за посрещане на общи провокации като миграцията, енергийната сигурност, тероризма и радикализацията, корупцията и проведената престъпност, като в същото време се укрепи гражданското общество ”, посочи още министър Захариева.
“Няма вакуум на Западните Балкани, в случай че ние не сме там, някой различен, който не е част от нашето европейско семейство и от НАТО, ще заеме тази ниша ”, увери евродепутатите тя.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР