Брюксел. Видео на страницата българския премиер в социалната мрежа Фейсбук“

Брюксел. Видео на страницата българския премиер в социалната мрежа Фейсбук“ ...

POLITICO: Тимерманс, Бойко Борисов и изкуството на преговорите зад кулисите.

Брюксел. Видео на страницата българския премиер в социалната мрежа „Фейсбук“ предложи поглед на разговорите, които обикновено се провеждат зад кулисите, пише европейската редакция на авторитетното издание POLITICO, представено без редакторска намеса.
Късно в неделя вечерта, в разгара на среща на върха на ЕС, кандидатът за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и българският премиер Бойко Борисов се срещнаха за приятелски разговор. Тиммерманс, холандски социалдемократ, търсеше подкрепа за кандидатурата си за председател; Борисов се възползва от възможността да подчертае какво иска България от Брюксел.
Разговорът им предложи рядък поглед върху начина, по който се водят тези разговори, както се излъчваше на страницата на българския лидер в социалната мрежа „Фейсбук“ - докато Тиммерманс не предложи да се преустанови излъчването.
Борисов е член на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), доминиращата политическа сила на континента от десетилетия. Но Манфред Вебер, кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия не успя да получи подкрепа, което накара германския канцлер Ангела Меркел да предложи сделка, която да даде поста на Тиммерманс. Тази идея не се понрави на много лидери на ЕНП, но Борисов изглеждаше отворен за разговори.
"В момента се прави компромис - Вебер ще поеме парламента и Вие ще вземете Комисията, така че исках да чуя от вас", каза Борисов пред холандеца, след като се поздравиха с прегръдка в дипломатическата мисия на България в ЕС. "Работихме чудесно през годините."
Тимърманс кимна в знак на съгласие, повтаряйки българската дума за прекрасно - "прекрасно."
Тогава Борисов представи списък с "това, което е важно за нас" - включително плановете за международен газов хъб в България, желанието на София да се присъедини към Шенгенската зона на ЕС и наблюдението на ЕС, която следи усилията на България за борба с корупцията (което българското правителство се надява Брюксел да приключи).
"Исках да Ви видя да обсъждате тези неща", каза Борисов пред Тиммерманс.
Въпреки че Тиммерманс не е член на политическото му семейство, Борисов - бивш бодигард и пожарникар, който доминира в българската политика - предполага, че това няма да бъде пречка.
"Който ще надделее в този случай не е от такова значение. Честно казано, Вебер има дългогодишен опит в парламента, докато Вие имате повече опит в Комисията, като първи вицепрезидент", каза Борисов.
"Има някои държави-членки на ЕС в Централна и Източна Европа, които имат известни опасения, но аз им казах, че вярвам във Вашата почтеност," добави Борисов, очевидно позовавайки се на критики от страни като Унгария и Полша, които са обвинявани от Тимерманс за отстъпление от върховенството на закона.
Борисов заяви, че е обсъдил кои трябва да получат най-високите постове в ЕС с Меркел, както и с лидерите на Испания, Франция и Холандия.
"Днес ние разговаряхме с Педро (Санчес), Еманюел (Макрон), (Марк) Рюте, Ангела (Меркел) и други колеги, че е много по-добре да излезе с решение, отколкото да се упорства", каза той.
Тимърманс отговори: "Да, съгласен съм. Мисля, че винаги сме работили много добре. Винаги съм бил откровен и честен с Вас и винаги съм изразявал възхищението си от това, което правите в борбата срещу организираната престъпност във Вашата страна. Имаме много откровени дискусии. Това е основата, на която ценя нашето приятелство. "
Тогава Тимерманс се обърна към камерата. "Не съм сигурен, че трябва да записваме всичко това", каза той.
В този момент излъчването прекъсна.

Източник: focus-news.net