Брюксел планира зелен статут за ядрената енергетика и газа

...
Брюксел възнамерява да даде зелен статут на ядрената енергетика, твърди
Коментари Харесай

Брюксел възнамерява да даде "зелен" статут на ядрената енергетика, твърди британският вестник "Файненшъл таймс". Според документа, цитиран от бизнес вестника, Европейската комисия е предложила да се инвестира в нови атомни електроцентрали поне още две десетилетия, а в природния газ едно десетилетие. Отбелязва се, че това е класификация в рамките на таксономията на ЕС.

Изданието цитира предложения от документ за предоставяне при определени обстоятелства на "зелен статут" на "спорни" енергийни източници, които включват ядрена енергия и природен газ. Според вестника решението е дошло, след като водена от Франция група държави с развита ядрена енергетика, поиска таксономията „да не наказва енергийните източници, които осигуряват по-голямата част от тяхното производство на електроенергия“.

Таксономията на ЕС определя списък с икономически дейности, които са обявени за „екологично устойчиви“. Той е формиран като част от „Зелената сделка“, насочена към намаляване на негативното въздействие върху околната среда. Преминаването към климатична неутралност също беше част от сделката. Таксономията, по-специално, има за цел да подпомогне преките инвестиции в проекти, определени като по-екологични. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР