Брюксел/Вашингтон. Европейският съюз се дистанцира от промяната в политиката на

...
Брюксел/Вашингтон. Европейският съюз се дистанцира от промяната в политиката на
Коментари Харесай

Der Tagesspiegel: ЕС се дистанцира от промяната в политиката на САЩ към Близкия изток

Брюксел/Вашингтон. Европейският съюз се дистанцира от смяната в политиката на Съединени американски щати към Близкия изток, оповестява електронното издание на берлинския всекидневник Der Tagesspiegel , като акцентира, че Вашингтон към този момент не смята изрично строителството на израелски селища на Западния бряг за противоречащо на интернационалното право.
В Брюксел обаче остават на остарялата си позиция. Върховният представител на Европейски Съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини обясни, че Общността продължава да смята израелското строителство на селища в окупираните палестински територии за противоречащо на интернационалното право.
Американският държавен секретар Майк Помпео съобщи по-рано, че от позиция на Съединени американски щати строителството на израелски селища на Западния бряг „ не е несъвместимо с интернационалното право ", напомнят от редакцията.
Израел наложи надзор над Западния бряг и Източен Йерусалим през 1967 година в границите на Шестдневната война. Днес там живеят над 600 000 израелски заселници допълнително от 200 обитаеми места. Палестинците желаят да основат своя самостоятелна страна на територията.
Израелското държавно управление приветства смяната на посоката на държавното управление на Съединени американски щати. Премиерът Бенямин Нетаняху приказва за поправянето на „ исторически неверно решение ". Палестинското управление упрекна Израел в кражба на палестинска земя и ограничение на свободата на придвижване на палестинците. Набил Абу Рудейне, представител на палестинския президент Махмуд Абас, съобщи, че американското държавно управление носи „ цялостна отговорност за всевъзможни последствия от този рисков ход ".
Остра рецензия бе отправена и от военизираните палестински организации ХАМАС и „ Ислямски джихад “. Говорителят на първата Абдул Латиф ал-Кану съобщи, че изказването на Помпео е „ публично заравяне " на мирното съглашение от Осло. „ Ислямският джихад “ съобщи, че отговорът на думите на Помпео е увеличение на съпротивата против израелските селища.
Могерини акцентира придържането на Европейски Съюз към предходната му политика. „ Позицията на Европейски Съюз във връзка с израелската политика за селища в окупираните палестински територии е ясна и непроменена: цялата активност е противозаконна според интернационалното право и подкопава жизнеспособността на двустранното решение и вероятностите за дълготраен мир “.
Обявеният от Помпео ход е част от поредност от едностранни произраелски решения на администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Първият посланик на Вашингтон акцентира, че след деликатно обсъждане на правните позиции, е стигнал до извода, че мирният развой не прави противозаконни селищата. „ Никога няма да има правосъдно решение на спора. Аргументите за това кой е прав съгласно интернационалното право и кой не, не носят мир. Само политическо решение е допустимо да направи това “.
Помпео уклончиво отговори на въпроса по кое време Съединени американски щати ще показват своя кротичък проект за Близкия изток. Визията на американското държавно управление ще бъде показана „ когато му пристигна времето ",увери американският посланик. Първо, в Израел би трябвало да бъде приключен процесът на образуване на държавното управление. Помпео удостовери, че оповестяването на американския проект няма връзка с вътрешните работи в Израел.
Промяната на курса на Съединени американски щати се случва в политически бурни времена за Израел и е коз в ръцете на Нетаняху, който е под напън. Израел е в политическа рецесия: След като Нетаняху не съумя да образува ново държавно управление след общите избори през септември, тази сряда изтича срокът за сформиране на държавно управление от Бени Ганц. Ако той също се провали, в страната може да се стигне до нови, трети по ред избори за годината.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР