Брюксел. Върховният представител на Европейския съюз по външните работи и

...
Брюксел. Върховният представител на Европейския съюз по външните работи и
Коментари Харесай

„Политика“ : Борел отново поиска от Косово да създаде сръбска автономия

Брюксел. Върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел сподели на министър-председателя на Косово Албин Курти, че държавното управление в Прищина е длъжно да извършва Споразумението за основаване на Общност на сръбските общини, което в действителност значи основаване на сръбска автономност по образеца на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, написа белградската „ Политика “ .

„ Извинявам се на министър-председателя (Курти), само че би трябвало да продължим да ви молим да прилагате Споразумението за Общността на сръбските общини “, сподели Борел на конференция в Брюксел с Курти, реагирайки на отговора на Курти на въпрос от Танюг..

По-рано, запитан дали се е чувствал персонално виновен, когато висшият представител сподели, че не е забелязал доказателства за конструктивност за продължение на разговора, и на въпроса дали има проект за осъществяване на отговорностите по съглашението за ОСО, той сподели, че има 33 съглашения сред Прищина и Белград и че формалният Белград, както той твърди, не е извършил 2/3 от тези съглашения и че „ Белград постоянно обича да загатва едно съглашение, което не е издържало теста в нашия Конституционен съд “.

Курти съобщи още, че през 2015 година, когато беше оповестено правосъдното решение, никой от сърбите в Косово не стачкува против това, а, както споделя той, единствено формален Белград.

„ Време е да проведем разговор, защото жителите ще бъдат единствените, които ще имат изгода, а не политиците “, сподели Курти.

Той добави, че, както сподели, е нужен „ либерален темперамент на разговора “, т.е. хората да са в изгода, а всички решения, които идват от горната страна, са там, с цел да се харесат на политиците, а не са демократични.

Попитан от публицист от Танюг дали е разговарял непосредствено с Курти за конструктивност при използването на брюкселските съглашения, в това число и на ЗСО, Борел сподели, че чака цялостно осъществяване на тези съглашения, с цел да се възстановяват връзките сред Белград и Прищина.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР