Брюксел. В сряда, 11 юни, в Брюксел започва двудневната среща

...
Брюксел. В сряда, 11 юни, в Брюксел започва двудневната среща
Коментари Харесай

Среща на върха на НАТО: Ураганът Тръмп идва!

Брюксел. В сряда, 11 юни, в Брюксел стартира двудневната среща на върха на НАТО. Обикновено водачите на страните от военната организация на Запада се събират един път годишно, с цел да дефинират политиката на Алианса. Повратен в историята на НАТО стана форумът от 2014-та година в Уелс. Ако след края на Студената война военните редуцираха както структурите и личния състав на организацията, по този начин и разноските за защита, то след началото на въоръжения спор в Източна Украйна и присъединението на Кримския полуостров към Русия всичко се промени и Организацията на Северноатлантическия пакт стартира промени.
Очаква се на тазгодишната среща да бъдат одобрени нови ограничения за подсилване на защитата, а също да бъде демонстрирано, че вратите на НАТО са отворени за нови членове - като да вземем за пример Македония, която след уреждането на разногласието за името с Гърция чака да получи покана за присъединение към Алианса. Въпреки това никой не знае какво да чака от основната фигура във форума - президента на Съединени американски щати.
`Ураганът Тръмп " ще бъде в центъра на вниманието. Всички решения, които бъдат взети на срещата, ще бъдат систематизирани в взаимна декларация. След фиаското на срещата на Г-7 в Канада през юни, когато американският президент отхвърли да подпише официалното съобщение, всички се питат дали сюжетът няма да бъде още един и в Брюксел.
Срещата на върха ще се организира в миг на трансатлантическо напрежение. В навечерието на форума на високо ниво в Брюксел, президентът на Съединени американски щати съобщи, че страните от Алианса третират Вашингтон като „ касичка за пари “. В Белия дом не скриват недоволството си от обстоятелството, че европейците не извършват поетите задължения. Тръмп се оплаква от комерсиалните връзки на Съединени американски щати с дългогодишните им съдружници, в това число Канада и Европейския съюз, като твърди, че нацията му е третирана незаслужено. В устрема си да възвърне връзките при по-благоприятни условия за Съединени американски щати, Вашингтон наложи мита върху избрани артикули от Европейски Съюз и Канада, което докара до реципрочни ограничения от тяхна страна. Отделно Тръмп упорства страните от Общността да отделят повече средства за защита, в сходство с поетите от тях задължения.
На собствен ред европейците се притесняват, че Доналд Тръмп може да заплаши да изтегли американски войски от Украйна и да откаже Съединени американски щати да вземат участие в взаимни учения на НАТО, в случай че европейските страни не се ангажират с увеличение на разноските за защита. На собствен ред Брюксел прикани Вашингтон да " цени съдружниците, които така и така не са доста ".

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР