Брюксел. В рамките на участието на ЕС в срещата на

...
Брюксел. В рамките на участието на ЕС в срещата на
Коментари Харесай

Нови стъпки на ЕС за опазването на океаните

Брюксел. В рамките на присъединяване на Европейски Съюз в срещата на върха „ Един океан “, проведена от Франция в Брест, и като доказателство за водещата роля на Европейски Съюз в комплексната реакция към проблемите с океаните, през днешния ден Комисията показва няколко амбициозни начинания за по-чист, по-здравословен и по-безопасен океан, оповестиха от Представителството на Европейска комисия в България.

В речта си по време на срещата ръководителят госпожа Фон дер Лайен разгласи три основни начинания за съдействие за запазване и възобновяване на живота в океаните: нова интернационална коалиция за запазване на биологичното многообразие в намерено море, което съставлява 95 % от океана; основополагащ план за изчислителни технологии, с който се дава опция на научните служащи да изготвят цифрова симулация на международните океани; и научноизследователска задача на Европейски Съюз за възобновяване на океаните и водите ни до 2030 година

Това е в допълнение към цялостния принос на Европейски Съюз, показан по време на срещата на върха от комисарите Габриел, Вълян и Синкявичюс, като по този начин се обгръщат всичките четири посоки на тематиката на срещата.

В речта си по време на срещата на върха „ Един океан “ ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи:

" Мисията ни за запазване на океаните би трябвало да е значима колкото общата ни отговорност към тях. Ето за какво се срещаме през днешния ден в Брест — да обединим напъните си, с цел да не бъдат те като капка в морето. Европа може да способства доста за морското дело. Но отбраната му можем да осигурим единствено с групови усилия; единствено в случай че сме обединени, можем да помогнем на океаните още веднъж да се изпълнят с живот ".

Опазване на морското биологично многообразие и запаси

На срещата на върха през днешния ден председателятг-жа Фон дер Лайен оповести обединението с амбициозни цели за биологично многообразие на зоните, ситуирани отвън националните юрисдикции (БРИНЮ). С тази самодейност се слага акцент на ролята на Европейски Съюз като основен участник в опазването на морската среда в международен мащаб. Зоните, ситуирани отвън националните юрисдикции, съставляват 95 % от океана, а биологичното многообразие в тях предлага скъпи екологични и социално-икономически изгоди за човечеството. Тези просторни зони обаче са все по-уязвими към разнообразни закани, например замърсяването, свръхексплоатацията и последствията от изменението на климата. Провеждащите се все още договаряния с Организация на обединените нации оферират неповторима рядка за едно потомство опция и Европейски Съюз поставя съществени старания за постигането на съглашение през 2022 година Коалицията свързва ползите на тези, които се стремят към постигането на упорит Договор на Организация на обединените нации за запазване на БРИНЮ — като например Европейски Съюз и неговите страни членки.

Дългогодишната нулева приемливост на Европейски Съюз към противозаконния, недеклариран и нерегулиран (ННН) лов на риба е различен значим аспект на амбициозната политика на Европейски Съюз за стопанисването на морските запаси по резистентен метод. ННН лов на риба е сериозна опасност за рибните ресурси в международен проект, а поради него някои от тях към този момент са съвсем на изгубване. Поради това от 2010 година насам Европейски Съюз ползва набор от ограничения за попречване, въздържане и унищожаване на ННН лов на риба. Съгласно тези правила Европейски Съюз работи дружно с страни от целия свят за битка против ННН лов на риба и попречва въвеждането на такива артикули на пазара на Европейски Съюз. Европейски Съюз разчита и на поддръжката на Европейската организация за надзор на рибарството (EFCA), с цел да подсигурява, че личните му флотове съблюдават нужните условия. Това се реализира с помощта закони, използвани за контролните органи на страните членки. Европейски Съюз освен дава добър образец, само че и дава финансова поддръжка посредством районни стратегии, с които се предизвиква устойчивото риболовство.

Борба със замърсяването на морската среда

Замърсяването, по-специално с пластмаса, също е сериозна опасност за здравословното положение на океаните както в международен, по този начин и в европейски мащаб. Европейски Съюз работи за постигането на визия за чист океан. В дейностите си за справяне със замърсяването с пластмаса Европейски Съюз има два съществени целта: понижаване на замърсяването с пластмаса и ускорение на прехода към кръгова стопанска система. В директивата за пластмасовите произведения за еднократна приложимост, която е в действие от 2021 година, са залегнали правила за последователното евакуиране от приложимост на редица пластмасови произведения, с които постоянно се злоупотребява, и събирането на изгубени в морето риболовни уреди. Законодателството е значителен стадий по пътя към премахването на морските боклуци в границите на Европейски Съюз. Освен това Европейски Съюз е сериозен бранител на интернационалното съглашение по отношение на пластмасите. Той взе участие и в работата за основаването през февруари тази година на Комитет за световно съглашение на Асамблеята на Организация на обединените нации по околната среда. Това е единственият ефективен и обещаващ в дълготраен проект отговор на световния проблем с морските боклуци. Европейски Съюз също по този начин интензивно покачва публичната информираност, което спомага за съзряването на просвета за дейности против морските боклуци. Заедно с Организация на обединените нации и редица цивилен организации Европейски Съюз провежда #EUBeachCleanup — световна акция на деятели, ангажирани с проблемите на моретата и океаните, с помощта на която всяка година десетки хиляди доброволци се активизират за почистването на боклуци от плажовете и вътрешните водни пътища.

Океан от решения за промените на климата

Постигането на въглеродна индиферентност значи и преход към морски превоз с нулеви излъчвания. Този бранш е значима артерия за търговията и веригите на доставки в международен проект. Той обаче към момента е подвластен съвсем напълно от горива с по-висок въглероден интензитет. С предлагането за горивата за морския превоз в Европейски Съюз се вкарва стандарт за горивата, с който се лимитира интензитетът на горива с излъчвания на парникови газове. Едновременно с това регламентът за инфраструктурата за различни горива има за цел да обезпечи подобаваща енергийна инфраструктура на пристанищата за осъществяване на задължението за свързване към електрозахранването на сушата или използването на технологии с нулеви излъчвания, до момента в който превозвачът се намира на пристанището. С разширението на обсега на схемата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания (СТЕ), тъй че да се включи и морският бранш, излъчванията от корабоплаването ще попаднат под общия таван. Така ще се подаде ценови сигнал, който да подтиква декарбонизацията. Амбициозните цели на Европейски Съюз не стопират на границите на Съюза. Той води договаряния в Международната морска организация (ММО) по съглашение по отношение на задачата до 2050 година да се прави корабоплавателна активност с нулеви излъчвания. Екологизирането на морския превоз също е приоритет в стратегиите на Европейски Съюз за финансиране, като да вземем за пример 1,5 милиарда евро, които към този момент са вложени по Механизма за свързване на Европа и „ Хоризонт Европа “ посредством да вземем за пример партньорството за водния превоз (над 500 милиона евро).

Стопанисване на океаните

ЕС също по този начин слага науката и технологиите в центъра на казуса с опазването на океаните. Европейски Съюз има нов метод — така наречен „ задачи “, за справяне с значими публични провокации. С тях се обезпечава сериозна маса от запаси за целенасочени научни проучвания. С задачата „ Възстановяване до 2030 година на нашите океани и води “ е планувано да се подсигурява, че вниманието към океаните играе основна роля за реализиране на задачите по Европейския зелен пакт за 2030 година С нея ще се обезпечава поддръжка за огромни иновационни планове — „ фарове “ — чиято устременост е създаване и изпитване на решения за обезпечаване на отбраната на 30 % от морската зона на Европейски Съюз, възобновяване на морските и водните екосистеми, понижаване с 50 % на пластмасовите боклуци в моретата, загубата на хранителни субстанции и потреблението на химически пестициди, както и превръщането на „ синята “ стопанска система в кръгова и неутрална във връзка с климата.

Обявената от ръководителя госпожа Фон дер Лайен по време на срещата на върха „ Един океан “ задача ще има за цел също по този начин да създаде цифрова платформа за океаните — Европейския дигитален океан — отражение на действителния. Това ще трансформира Европейски Съюз в покровител на построяването на цифров облик на океаните. Създаден въз основа на наблюдения, модели и най-новите софтуерни достижения, „ Цифровият океан — отражение на действителния “ е компютърна среда, която ще даде опция за оценка на разнообразни сюжети, ще усъвършенства разбирането за морската среда и ще обезпечи учредени на знанието причини при вземането на решения. „ Цифровият океан — отражение на действителния “ ще предложи открит и безграничен достъп до данни за моретата, ще запълни пропуските в знанията и ще насърчи консолидираното на съществуващите приложения за прогнозиране и моделиране на нивото на Европейски Съюз.

С това обаче научните проучвания в региона на океаните не се изчерпват. Трябва да развием и просветеност във връзка с океаните. Така ще спомогнем за развиването на по-богата просвета и знания за тях и ще създадем благоприятни условия да използван на процедура новите си знания. Европейски Съюз поставя старания за обогатяване на културата във връзка с океаните посредством обучение и вложения в научноизследователската активност. Пример за това екоалицията EU4Ocean. Тази приобщаваща самодейност, стартирана „ изпод нагоре “, сплотява разнообразни сътрудници за продан на познания и повишение на грамотността във връзка с океаните и възстановяване на стопанисването на океаните по резистентен метод.

Контекст

Океаните са от жизненоважно значение за поколенията — и актуалните, и идните. В рамките на Европейски Съюз е ситуирано най-голямото морско пространство в света, по тази причина на Съюза се пада отговорността за неговата защита; бидейки най-големият пазар на морски артикули, той е в центъра на напъните за опазване на тези ресурси; Европейски Съюз е значима международна стопанска система и се възползва от опцията да създаде насочени към океаните решения, почиващи на концепцията за резистентност и цикличност.

Усилията на Европейски Съюз за запазване на океаните са неразделна част от Европейския зелен пакт, който има за цел до 2050 година да бъде построена първата въглеродно неутрална стопанска система в света и да бъде прекратена загубата на биологично многообразие.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР