Брюксел. В продължение на хилядолетия скакалците нарушават производството на храна,

...
Брюксел. В продължение на хилядолетия скакалците нарушават производството на храна,
Коментари Харесай

The Washington Post: ЕС одобри скакалците като храна

Брюксел. В продължение на хилядолетия скакалците нарушават производството на храна, като изяждат реколтата. Но Европейският съюз може да преобърне това разбиране - в този момент те ще се сервират на масата, написа The Washington Post .

В петък Европейската комисия добави Locusta migratoria, най-разпространеният тип скакалци, към своя лист с храни, позволени за продажба в Европейския съюз. Насекомите ще се смятат за „ нова храна “, когато се продават в замразени, сушени и прахообразни форми, реши Европейска комисия.

„ Предвидено е да се продава като лека закуска или като хранителна съставна част в редица хранителни артикули “, се споделя в изказване на Европейската комисия. „ В замразени и сушени форми крачетата и крилцата би трябвало да бъдат отстранени, с цел да се понижи рискът от запек. “

Решението, което пристигна след заявление от нидерландска компания, която отглежда скакалци и други инсекти, е част от изменящия се метод на Европейския съюз към храни, основани на инсекти.

През юни Европейската комисия добави изсушените ларви на жълт брашнен червей на бръмбара Tenebrio molitor към утвърждения си лист с храни. Ларвите могат да бъдат „ употребявани като цяло, сушено насекомо под формата на закуски и като хранителна съставна част в редица хранителни артикули, като целевата популация е цялото население “.

Двете инсекти бяха добавени към листата, откакто бяха подкрепени от Европейския орган за сигурност на храните. EFSA също по този начин неотдавна поддържа прибавянето на домашния щурец, като означи, че храната „ не е хранително неподходяща “, макар че щурците към момента не са добавени към листата с новите храни.

Регламентът на Европейски Съюз за новите храни съществува от 1997 година, като наднационалният орган дефинира термина като „ новоразработена, новаторска храна, храни, създадени благодарение на нови технологии и индустриални процеси, както и храни, които обичайно се употребяват отвън Европейски Съюз. ”

Въпреки че потреблението на инсекти не е норма в Европа, тя надалеч не е необикновена в някои елементи на света. В Мексико и някои други елементи на Централна Америка се ядат препечени скакалци, постоянно като лека закуска или с алкохол. Подправени със сол, люти чушки и сок от лайм, те са известни като чапулини.

Щурците също се ядат постоянно в Тайланд и някои други елементи на Азия. Европейската комисия признава, че насекомите към този момент са в менюто в някои елементи на Европа, защото цели инсекти не подлежат на същите ограничавания за утвърждение. Според една оценка на Организация на обединените нации към 2 милиарда души към този момент включват инсекти в диетата си.

През последните години имаше напън за разширение на потреблението на инсекти, като бранителите настояват, че те могат да бъдат също толкоз питателни, колкото месото и по-добри за околната среда, защото не изискват огромни количества земя за развъждане и не отделят парникови газове като метан в забележителен мащаб.

По-рано тази година Организацията на Организация на обединените нации по храните и земеделието разгласява отчет, който преглежда насекомите от позиция на сигурността на храните, призовавайки за повече проучвания за това по какъв начин всеобщото развъждане на инсекти за консумация ще повлияе на сигурността на храните.

В изказването си Европейската комисия съобщи, че „ потребителите би трябвало да решат дали желаят да ядат инсекти или не “.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР