Брюксел. В петък Европейският съюз номинира Кристалина Георгиева, български икономист,

...
Брюксел. В петък Европейският съюз номинира Кристалина Георгиева, български икономист,
Коментари Харесай

The New York Times: Номинацията на Кристалина Георгиева е победа за Франция

Брюксел. В петък Европейският съюз номинира Кристалина Георгиева, български икономист, да смени Кристин Лагард като началник на Международния валутен фонд след серия от тежко гласоподаване, разяснява американското издание The New York Times .
Европейските страни мъчно доближиха до консенсус кой би трябвало да води институцията и надлежно заем един от най-важните постове в международната стопанска система. След няколко гласувания, изпълнителният шеф на Световната банка, Кристалина Георгиева, излезе отпред. В известие в обществената мрежа „ Туитър “ тя благодари за оказаната й чест, като стана ясно и че ще напусне поста си в Световната банка.

Георгиева получи повече гласове от своя съперник Йерун Дийселблум, който е някогашен финансов министър на Холандия. Англия се въздържа от правото си на глас, защото съгласно Лондон вотът е бил зле проведен. Изборът на Георгиева е победа за Франция, пишат от редакцията на американския вестник, защото Париж лобираше за нея още от предишния месец, когато Лагард бе предлагам за президент на Европейската централна банка. Според френският финансов министър Бруно льо Мер, тя има „ всички нужни умения, както и опита на интернационалната икономическа сцена, с цел да смени Кристин Лагард и води МВФ сполучливо “.

Останалите страни имат време до шести септември да предложат опция. Фондът ще би трябвало да преработи и своите правила, които не разрешават на човек, навършил повече от 65 години да го управлява, а Георгиева ще навърши 66 на 13 август.
Подкрепата за нея от Съединени американски щати също остава отворен въпрос. Имаше спекулации, че президентът Доналд Тръмп ще изиска да номинира американец з поста. Финансовият министър на Съединени американски щати Стивън Мнучин предишния месец сподели в свое изявление, че неписаното предписание човек от Европейски Съюз да е отпред на Фонда, а американец да е шеф на Световната банка, не е константа и предстои на смяна.

Европейски Съюз не сподели признаци на неодобрение, когато по-рано Тръмп номинира Дейвид Малпас за началник на Банката. В петък пък Малпас, който е непосредствен с президента, поздрави Георгиева за номинацията. „ Вашето мощно водачество и финансова експертиза ще помогне на всяка институция “, написа той в „ Туитър “. „ Чакам времето, в което ще продължим сполучливо нашето съдействие в търсене на постоянни стопански политики и разцвет в международен мащаб “.

МВФ следи международната стопанска система и финансова система и дава заеми на страни, които изпитват компликации да обслужват държавния си дълг. Ако въпреки всичко бъде изпрана, българката я чака тежко време. Търговските удари сред Съединени американски щати и Китай не стопират, а Аржентина, Турция и Венецуела изпитва стопански компликации. „ Тъй като е работила в Световната банка, а не е издигната от държавно управление, тя несъмнено има визията на човек, който схваща потребността да съставлява ползите на света и неговите играчи, а освен на стеснен район “, сподели Марк Собел, някогашен върховен чиновник във финансовото министерство на Съединени американски щати.
Превод и редакция : Цанко Цолов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР