Брюксел. Убедени сме, че инвестициите в публична инфраструктура спомагат в

...
Брюксел. Убедени сме, че инвестициите в публична инфраструктура спомагат в
Коментари Харесай

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Инвестициите в публична инфраструктура в най-голяма степен развиват нашите градове

Брюксел. „ Убедени сме, че вложенията в обществена инфраструктура спомагат в най-голяма степен за развиването на нашите градове. Основната ни задача е да подсигуряваме тяхното дългогодишното стабилно развиване. През последните години в София наваксваме с десетилетното закъснение в развиването и в това време интензивно работим, с цел да може градът да се включи в реализацията на новите политики на Европейския съюз. Това е допустимо с помощта на европейската взаимност, на Кохезионната политика на Европейския съюз, както и на съдействието, което имаме с останалите европейски столици “. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова в изявлението си в границите на полемика на „ Седмата годишна конференция на кметовете на столиците на Европейския съюз “ в Брюксел по тематиката за смисъла на обществените вложения за локалните управляващи, оповестиха от пресцентъра на Столична община .
В интернационалния конгрес вземат участие заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен и европейският комисар по районна политика Корина Крецу.
Фандъкова благодари на кметове на европейски столици, които оказват помощ на София да успее по-бързо да се развива. През последните години София си сътрудничи с Виена, Париж, Лондон, Амстердам, Любляна, Загреб.
„ Основната ни задача е да подсигуряваме дългогодишното стабилно развиване на градовете. Това в София изпълняваме посредством вложения в битката с климатичните промени и възстановяване на чистотата на атмосферния въздух, както и в развиването на градската подвижност, ръководството на отпадъците, енергийната успеваемост на здания, реконструкцията, възобновяване и основаването на пешеходни зони и градски паркове “, уточни Фандъкова. „ Работим интензивно и за общественото включване и развиване на образованието – тематика персонално за мен извънредно значима. Длъжни сме да планираме дълготрайно и поддържаме всички сътрудници, които работят за по-бързото приемане на финансовата рамка за идващия програмен интервал “, сподели още Фандъкова. „ В София през предходния програмен интервал успяхме да осъществяваме близо 90 плана, а през сегашния интервал 2014-2020 година защитихме 41 и имаме доста ясни проекти. Приемането на финансова рамка е значима, с цел да могат съответните държавни управления да приготвят националните оперативни стратегии “, съобщи тя.
Като образец за съществени вложения, които трансформират града, Фандъкова уточни софийското метро и системата за ръководство на отпадъците. „ През последните 10 години изградихме към 30 км метро, сега построяваме още 12, сподели Фандъкова. Очаквам те да допринесат за понижаване на нездравословните излъчвания с към 90 хиляди тона годишно и на трафика с 10 - 20%. Имаме проекти за развиване на метрото към квартали „ Левски Г “ и Слатина “ за идващия програмен интервал ", добави кметът на София.
„ Благодарение на обществените вложения успяхме да изградим нова съвременна система за преправка и ръководство на отпадъците. Очакваме да осъществяваме и трета фаза на тази система - създаване на апаратура в „ Топлоелектрическа централа София “ по оперативните стратегии от този интервал. Благодарение на изпълнените планове за ръководство на отпадъците в София 84% от битовите боклуци се оползотворяват и рециклират, единствено 16% се депонират, а единствено преди 10 години 100% се депонираха. Много е значим плана за трета фаза, с него ще достигнем 10% депониране ", сподели още кметът Фандъкова.
„ Много са значими и обществените вложения в образованието ", подчертава Фандъкова. София е водач за привличането на образовани хора и задгранични вложения, изключително в Ай Ти бранша, където доста млади и високо образовани хора осъществят фантазиите си. Информационните технологии са измежду най-бързо разрастващите се промишлености, като образуват 5.7% от стопанската система на София.
Кметът Фандъкова насочи покана за семейства на София за една от идващите срещи на кметовете на Европейския съюз.
По време на срещата Фандъкова организира диалози със заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, с европейския комисар Корина Крецу, както и с кмета на Амстердам – Фамке Халсема и на Виена - Михаел Людвиг.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР