Брюксел цели да покаже, че новите му разпоредби, касаещи цифровото

...
Брюксел цели да покаже, че новите му разпоредби, касаещи цифровото
Коментари Харесай

Европейският съюз затяга контрола над изкуствения интелект

Брюксел цели да покаже , че новите му разпореждания , касаещи цифровото наличие могат да се ползват строго . По-рано през днешния ден Европейската комисия /ЕК/ разгласи, че проверява китайския колос в региона на електронната търговия AliExpress и изиска от LinkedIn , обществената мрежа, благосъстоятелност на Microsoft, повече информация за това по какъв начин съблюдава Законодателният акт за цифровите услуги в 27-те страни от блока, съобщи „ Politico “. Комисията също по този начин осведоми, че изисква от огромна част от най-големите компании за обществени медии и търсачки в света да обяснят по какъв начин се оправят със заканите , подбудени от така наречен генеративен изкуствен интелект /ИИ/.

Новата технология, станала известна от услугата ChatGPT на OpenAI, се свързва с подправени видеоклипове , аудиоклипове и изображения , а някои високопоставени лица се притесняват, че сходно наличие би могло да се употребява за оказване на въздействие върху гласоподавателите преди изборите за Европейски парламент през юни.

Запитвания за информация по отношение на генеративния изкуствен интелект към този момент са били изпратени до Фейсбук , Snapchat , TikTok , YouTube , X (преди Twitter) и Instagram , както и до колосите в региона на търсенето Гугъл и Bing . Съгласно новите правила на блока, регулиращи онлайн наличието, сходни претенции съставляват първата стъпка преди започването на публично следствие. Много от тези компании предишния месец се причислиха непринудено към битката със заканите, свързани с изборния развой, подбудени от генеративния изкуствен интелект.

Високопоставен чиновник на Комисията, който пожела анонимност, с цел да разиска намерено вътрешните полемики, съобщи, че фирмите са приветствали тази самодейност, само че към момента не е ясно какъв брой надалеч биха стигнали в обясненията си по какъв начин биха понижили тези опасности. До 5 април фирмите би трябвало да дадат отговор по какъв начин се пазят от проблеми, свързани с ИИ, а до 26 април би трябвало да отговорят на по-подробни въпроси, в това число въпроси, ориентирани към методите за прекъсване на разпространяването на порнографско наличие, неправилно уличаващо видни персони, като случая, при който неотдавна жертвата беше Тейлър Суифт.

Разследването на AliExpress е първият случай , в който китайска компания за електронна търговия е обект на евентуално използване на Законодателния акт за цифровите услуги . Понастоящем Европейска комисия организира обособени следствия против фирмите X и TikTok. Разследването, при което към момента не се твърди изрично, че компанията е в нарушаване на разпоредбите за цифровите услуги, се концентрира върху практиките на AliExpress за отбрана на потребителите, свързани с това по какъв начин европейците могат да получат достъп до противозаконни артикули и порнографско наличие в платформата.

Междувременно Комисията изпрати искане за информация до LinkedIn поради опасения, че компанията може да е нарушила новите разпореждания на Европейски Съюз за наличието, които не разрешават таргетирането на хора посредством така наречен чувствителни данни като половост, политически възгледи или раса. Този ход беше подхванат, откакто групи парвозащитни групи подадоха тъжба против LinkedIn предишния месец. Социалната мрежа е длъжна да даде отговор до 5 април.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР