Брюксел толкова много бърза да завърши сегашното законодателство, преди да

...
Брюксел толкова много бърза да завърши сегашното законодателство, преди да
Коментари Харесай

"Вече нямам живот": Чиновниците в ЕС се оплакват от претоварване

Брюксел толкоз доста бърза да приключи настоящето законодателство, преди да се спусне завесата и съставите на Европейския парламент и Европейската комисия да бъдат изменени през 2019 година, че публични лица от Европейски Съюз и дипломати се оплакват, че са смазани от напрежение, написа " Политико ".

Евроизборите може и да наподобяват далечни, само че австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което стартира на 1 юли, има " над 200 досиета на масата ". Допълнителен личен състав и преводачи се наемат за специфични срещи, които не престават до полунощ, с цел да се приключи работата, която съгласно Брюксел е от основно значение за бъдещето на Европейски Съюз, да вземем за пример новата многогодишна финансова рамка след 2020 година и смяната на разпоредбите за даване на леговище.

" Имаме шест месеца ", сподели австрийският дипломат в Европейски Съюз Николаус Маршик, изчислявайки, че за 180-дневното председателство на страната му не е реалистично да се завършва по едно досие дневно, даже и Виена да работи амбициозно и доста бързо.

В края на март идната година Англия напуща Европейски Съюз, по-късно сред 23 и 26 май ще се проведат изборите за Европейски парламент, а новите ръководители на Европейската комисия и на Европейския съвет би трябвало да са ясни до ноември 2019 година

" Нямам личен живот ", разяснява чиновник на Европейски Съюз. " Животът ми спря преди съвсем година. Има единствено работа и спане ", добавя тя, като изяснява, че има дни, в които пие по пет кафета и организира по два работни обяда.

Въпреки че евродепутати, дипломати и чиновници в Съвета признават, че работата им постоянно се усилва в години преди избори, доста от тях споделят, че едвам се оправят с напрежението от договарянията, приемането и превода на значими, контрактувани в последната минута досиета, да вземем за пример бюджета на Европейски Съюз след 2020 година за единствено 11 месеца. Освен това европейски публични лица и дипломати се притесняват, че евроизборите може да доведат до напор на евроскептични депутати, които ще са решени да подкопаят работата им.

Огромно натоварване

По данни от европарламента, Съветът и Европейският парламент би трябвало да одобряват повече от 246 законодателни текста. Освен това европарламентът би трябвало да прегледа 484 текста, в това число законодателни оферти, съвещания и процедури за единодушие. Има и още 26 спомагателни досиета, доста от които включват оферти за бюджета. За съпоставяне, европарламентът е дал своя вот по 70 законодателни процедури от юли до декември 2009 година и 203 законодателни процедури са били гласувани на пленарни съвещания от януари до април 2014 година Австрийското председателство се е подготвило за към 300 вероятни " триалога " (форматът на договаряния сред еврокомисията, Европейския парламент и Съвета, в който се оформят множеството основни законоприоекти) през идващите шест месеца.

Един от мощните претекстове за работа е натискът от националните водачи. Някои европейски ръководители, в това число немският канцлер Ангела Меркел, са безусловно ясни, че желаят седемгодишният бюджет да бъде признат преди евроизборите.

Някои преводачи в Европейски Съюз също се оплакват. " Имахме огромен пик на натовареността през май и юни и трябваше да работим с по-малък състав. Някои от сътрудниците ми трябваше да работят 12 поредни дни, а от други се искаше да работят през почивните дни ", споделя един от преводачите, поискал анонимност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР