Брюксел. Социалистите и демократите решиха да гласуват в подкрепа на

Брюксел. Социалистите и демократите решиха да гласуват в подкрепа на ...

Европейските социалдемократи: Ще подкрепим Урсула фон дер Лайен.

Брюксел. Социалистите и демократите решиха да гласуват в подкрепа на Урсула фон дер Лайен като следващ председател на Комисията. След интензивна групова среща мнозинството от членовете на S&D се съгласиха, че писмените ангажименти, поети от кандидата за изпълнение на прогресивните реформи, изисквани от групата, както и допълнителните разяснения в пленарното разискване тази сутрин, означават, че ще я подкрепят условието, че тя изпълнява тези обещания, съобщиха от партията в Европейския парламент във вторник вечерта чрез официално съобщение.
Лидерът на S&D Иратше Гарсия заяви:
„Бяхме много скептични, когато кандидатът дойде в нашата група миналата седмица, но през последните дни трябваше да признаем, че тя прие основните изисквания на нашата група, с конкретни предложения за законодателство.
„Тя признава спешната необходимост да се изправи срещу климатичната криза с климатичен закон и въглероден данък. Тя обеща минимална работна заплата и европейска схема за презастраховане при безработица; справедливо данъчно облагане на големите технологични корпорации; гъвкавост в Пакта за стабилност и растеж и да включи целите на устойчивото развитие на ООН в европейския семестър, като спазва нашия призив за устойчивост и социална справедливост.
„Гаранциите„ Младежта и детето“ също бяха разгледани, както и по-всеобхватен план срещу бедността. Намерихме също така важни ангажименти за финализиране на реформата от Дъблин, за да се справим с миграцията и да открием хуманитарни коридори.
„Трябва също да приветствам инициативите за борба за равенство между половете и за премахване на насилието срещу жените.
„Тя се е ангажирала да спазва върховенството на закона и нашата група ще следи отблизо спазването през следващите пет години.
„Разбира се, това не е сто процента от това, което искахме, но благодарение на натиска ни това е прогресивна програма за промяната, от която Европа се нуждае. Искаме да избегнем институционална криза и да действаме отговорно. Основната ни цел е да изпълним изискванията, които гражданите изразяват на европейските избори.
„Ако днес се избере госпожа фон дер Лейен, ще бъдем бдителни и ще се уверим, че през следващите пет години тя ще изпълни обещанията, които ни направи. Тя трябва да помни, че без нас няма проевропейско мнозинство. Така че ще работим конструктивно с Комисията и всички проевропейски групи, за да изградим мнозинство за прогресивно законодателство“.

Превод и редакция: Иван Христов

Източник: focus-news.net