Брюксел се притеснява за ценовата конкурентност на страната ни България

...
Брюксел се притеснява за ценовата конкурентност на страната ни България
Коментари Харесай

ЕК ще следи под лупа България за заплатите и пазара на имоти

Брюксел се тормози за ценовата конкурентност на страната ни

България не попада измежду страните в Европейски Съюз с регистрирани макроикономически салда, само че пред стопанската система й стоят опасности, които могат да се задълбочат. Притеснения будят продължаващият растеж в цените на парцелите, заемите на семействата, рискът от загуба на ценова конкурентоспособност, написа segabg.com.

Такава е оценката на Европейската комисия в годишния отчет Alert Mechanism Report, който прави оценка риска от макроикономически несъответствия в страните членки. За 11 страни през 2024 година ще бъдат направени задълбочени прегледи поради несъответствия, регистрирани през 2023 година – Кипър, Франция, Германия, Гърция, Италия, Унгария, Холандия, Португалия, Румъния, Испания и Швеция.

Притесненията за ценовата конкурентност на България се ускоряват, предизвестява Европейска комисия. През 2022 разноските за труд са нарастнали внезапно след няколко години на по-плавен растеж. Очаква се растежът на заплатите през 2024 година да се забави по отношение на 2022, само че е най-високият в ЕС  за последните години. Тази динамичност отразява стагниращ пазар на труда и течащи процеси на икономическо доближаване.

По този индикатор страната ни е паралелно с Латвия и Полша, още по-голям е растежът на разноските за труд в Естония, Унгария и Литва.

Инфлацията у нас е избрана като доста над междинната в еврозоната и Европейски Съюз като цяло.

Поскъпването на парцелите в България буди терзания, смятат създателите на отчета. Цените порастват с по-бавно движение от приходите от 2013 година насам, само че са надценени с към 8%. Ръстът на цените стартира да се забавя дружно с понижение на размера продажби, само че ценовите равнища остават високи. Имотният пазар е надценен освен в България – подобен проблем Европейска комисия регистрира и в Испания, Латвия, Португалия и Словения.

България е измежду страните в Европейски Съюз с дълг под прага от 60% от Брутният вътрешен продукт дружно с Малта, Полша и Словакия, само че дефицитите в тези страни са високи и ще надвишават 3% от Брутният вътрешен продукт по прогнози за 2023 и 2024 година, допринасяки за утежняване и на дълга, се сочи в отчета. Делът на дългът на семействата от Брутният вътрешен продукт пада до 23% през 2022 година, само че процентът на необслужвани заеми продължава да е стеснителен – 4% в средата на 2023 година

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР