Брюксел се кани да въведе общ таван на цените на

...
Брюксел се кани да въведе общ таван на цените на
Коментари Харесай

Европа жертва енергийния пазар, за да спаси зимата

Брюксел се кани да вкара общ таван на цените на газа или електрическата енергия, да отнеме облагите на енергийните компании и да субсидира сметките на хората и бизнеса. Това са антипазарни ограничения, които санкционират най-ефективните технологии за сметка на по-скъпите и може да имат дълготрайни отрицателни резултати. Алтернативата обаче е обществено напрежение и политически земетресения през зимата поради цените на силата.
Никога няма да останете сами - това даде обещание на германците канцлерът Олаф Шолц, откакто държавното управление одобри пакет за облекчение на сметките за сила. Мерките ще са на стойност минимум 65 милиарда евро, което се равнява на 1.8% от Брутният вътрешен продукт на страната. Надеждата е, че по този метод ще се резервира общественият мир през зимата, която ще удари страната с големи цени на газа и всичко по веригата. А може даже да остави някои хора без ток и отопление.

Ситуацията в Европа на прага на зимата в действителност е невиждана. На континента се води " гореща " война, енергийните цени станаха галактически, има проблеми в обезпечаването на доставките, следва влизане в действие на ембаргото против съветския нефт и никой не може да предвижда по какъв начин ще се развият събитията в идващите месеци. Растящата инфлация пък към този момент стартира да провокира обществено напрежение и политическа неустойчивост в разнообразни страни, като това са процеси, които единствено ще се ускоряват, в случай че не се вземат ограничения.

Реклама
Освен Германия Швеция и Чехия към този момент оповестиха такива през тази седмица, с цел да успокоят жителите и бизнеса и да им разрешат да се оправят с повишаващите се цени на силата. Различни ограничения работят във всички страни членки, в това число и в България, само че превръщането на енергийните доставки в оръжие от Русия слага на тестване финансовите запаси на Европа.

Затова европейските водачи приготвят нов, общ отговор на енергийния потрес. На 9 септември министрите на енергетиката на Европейски Съюз ще се срещнат в Брюксел, с цел да обсъдят групови ограничения. " Сблъскваме се с астрономически цени на електрическата енергия за семействата и фирмите и с голяма неустойчивост на пазара. Затова ще предложим набор от незабавни ограничения, които ще защитят уязвимите консуматори и предприятия и ще им оказват помощ да се приспособяват ", сподели Фон дер Лайен в Брюксел в сряда.
Според изтеклата информация обаче това включва антипазарни и даже социалистически похвати - общи горни граници на цените на газа или електрическата енергия, лишаване на облаги от производителите на ток, помощи на човек.
Залогът обаче е огромен. Ако политиците се провалят, европейските жители може да изискат унищожаване на глобите против Русия с вярата да получат по-евтини енергийни доставки или да изберат нови водачи, които ще го създадат. Ако съумеят обаче, Европа може да премине относително умерено през зимата и от идната година да е в доста по-добра обстановка по отношение на зависимостта си от съветските енергийни запаси. Въпросът е дали жертването на пазара в тази ситуация ще е допустима цена за политическото успокоение.
Европейските финанси са на тестване
Енергийните сметки в Европа порастват от февруари, когато Европейски Съюз наложи наказания на Русия поради нахлуването й в Украйна, а Москва отговори с ограничение на доставките. Последният скок пристигна след решението на 2 септември на групата на най-развитите страни в света Г-7 да наложат таван на цената на съветския нефт. На идващия ден Русия разгласи, че няма да възобнови доставките на газ по " Северен поток 1 ", който беше спрян сякаш по механически аргументи. На 5 септември цената на газа на борсата TTF в Амстердам скочи с към 30% и в този момент тя е към 10 пъти над междинната през септември 2021 година
Реклама
За това време настъпи и съществена смяна в ролята на съветския газ за европейския пазар - от 40% дял сега той е единствено 9%. И наподобява лостовете за манипулиране на цените от Москва са все по-малко. Показателно е, че след скока на цените поради прекъсването на " Северен поток " незабавно стартира спад и към 7 септември към този момент е на равнища отпреди решението на " Газпром ".

Въпреки това енергийната организация на Европейската комисия предлага на страните членки да приложат ограничения за изключително ограничаване на цените на едро за доставките на газ и дава две благоприятни условия за това. Едната включва слагането на предел върху цената на съветския газ, като упованията са, че това би лимитирало приходите на Москва за финансиране на войната против Украйна. Но не е ясно по какъв начин и дали изобщо би работило - в случай че руснаците не са склонни да одобряват тавана на цените, просто няма да доставят газ.

Втората опция е да се вкара система за ограничение, която ще се разграничава в другите страни според от техния енергиен микс. Това също е много неразбираемо на този стадий.
В Централна и Източна Европа, където поддръжката за Украйна е най-силна, високите цени на силата заплашват да подкопаят консенсуса за глобите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР