Брюксел. Съветите “Общи въпроси и “Общи въпроси по чл. 50

...
Брюксел. Съветите “Общи въпроси и “Общи въпроси по чл. 50
Коментари Харесай

Вицепремиерът Екатерина Захариева ръководи Съветите “Общи въпроси” и “Общи въпроси” по член 50

Брюксел. Съветите “Общи въпроси ” и “Общи въпроси ” по член 50 от Договора за Европейския съюз заседаваха през днешния ден в Брюксел под управлението на вицепремиера Екатерина Захариева, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .
В началото на своето съвещание Съветът “Общи въпроси ” реализира без полемики съглашение идващите избори за Европейски парламент да се проведат сред 23 и 26 май 2019 година Съветът ще съветва с Парламента плана на решение. След като получи мнението на Парламента, Съветът се чака да одобри публично решението си преди края на юни.
Съветът приготви и заключенията за мартенския Европейски съвет.
Работни места, напредък и конкурентоспособност ще бъдат главните тематики на вниманието на водачите. Европейският съвет ще разиска и настоящото положение на комерсиалните връзки на Европейски Съюз.
Отчитайки Стратегията за Западните Балкани Европейският съвет ще одобри изводи по отношение на идната среща на върха в София през май. Лидерите ще обсъдят още връзките с Турция, както и отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.
В рамките на днешния Съвет Европейската комисия осведоми държавите-членки за разговора си с полските управляващи във връзка с използването на върховенството на закона.
В отговор на журналистически въпрос по отношение на върховенството на закона в страните от Западните Балкани и по какъв начин това се отразява на тяхната европейската вероятност, Захариева разяснява: “Някои сътрудници подчертаха по време на Съвета, че независимостта и безпристрастността на правосъдната система не е единствено изискване за присъединение, а належащо изискване, което би трябвало да съблюдава всяка страна членка. Стратегията за Западните Балкани също отделя внимание на върховенството на закона. ”
По отношение срещата ЕС-Турция във Варна, българският първи посланик осведоми, че подготовката върви много интензивно. “На идния Европейски съвет сътрудниците от Гърция и Кипър ще срещнат водачите с напрежението, което се сътвори, само че се надявам това да не докара до отсрочване. Напротив, тази среща е опция да обсъдим връзките си. До момента няма отсрочване на среща ”, сподели Захариева на конференцията след Съвета.
Днес следобяд под управлението на вицепремиера Захариева заседава и Съветът “Общи въпроси ” по член 50 от Договора за Европейския съюз, който се занимава с Брекзит. Съветът във формат 27 без Обединеното кралство разиска плана на насоки за рамката на бъдещите връзки с Кралството, който се чака да бъде утвърден в края на седмицата от Европейския съвет (чл. 50). Главният договарящ Мишел Барние осведоми министрите за хода на договарянията с английската страна, откакто през вчерашния ден бе разгласен постигнатият забележителен прогрес по съглашението за отдръпване, в това число преходния интервал.
“Вървим в вярната посока, само че нищо не е контрактувано, до момента в който всичко не е контрактувано. Трябва бързо да реализираме прогрес по останалите отворени въпроси, включително ръководството на съглашението за отдръпване и границата сред Ейре и Северна Ирландия ”, сподели Екатерина Захариева.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР