Брюксел. Съветът на ЕС да вземе решение за започване на

...
Брюксел. Съветът на ЕС да вземе решение за започване на
Коментари Харесай

„Нова ТВ“ : Финландия предложи компромис за преговорите с Македония

Брюксел. Съветът на Европейски Съюз да вземе решение за започване на договаряния, като в това време вкара нова методология на договаряния, като вземе поради напредъка на процеса и го направи обратим, нещо, за което Франция упорства и това ще стане преди първата междуправителствена конференция, която не би трябвало да се организира по-късно от първата половина на идната година, предава македонският ефирен канал “Нова ТВ “ .
Това е новият компромис, препоръчан в текста на член 13 от плана от финландското председателство на Съюза, който ще бъде разискван довечера на изключително съвещание на равнище непрекъснати представители на страните-членки, преди утрешното съвещание на Съвета по общи въпроси на равнище министри на външните работи в Люксембург.
Според държавните източници задачата е да се реализира единодушие на посланическо равнище преди утрешното съвещание на Съвета по общи въпроси и остава нестабилно дали Франция ще одобри този компромис. Това би улеснило целия развой, само че към момента съществува опцията решението да бъде трансферирано на ръководителите на дипломацията и даже на държавните ръководители. Решението за приемане на статут на претендент е взето на равнище държавни ръководители, напомня държавното управление.
Смята се, че позицията на Франция - първо промяна на процеса на договаряния и едвам по-късно – разширение не е нова, а в този момент се нарушава в тази ситуация с Македония и Албания. Това е метод Франция да повдигне този въпрос, защото това не е общоприета теза в Съюза, с цел да промени процеса на разширение и конфигурацията на институциите, както и метода на взимане на решения.
Засега няма информация по какъв начин е предходна срещата сред немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон в Париж и дали е настъпила смяна в отношението на Франция, като може да се чака изненада от Франция, а и от други членове на Съюза.
Според източници от македонското държавно управление има три-четири страни членки, които желаят делене на Албания и Македония, само че искания към Скопие няма.
Правителствата на Нидерландия и Дания имат позитивно отношение към Северна Македония, както и другите страни-членки.
Според държавните източници позицията на Франция е разследване от вътрешнополитическите разтърсвания в Съюза, а не израз на неодобрение от осъщественото в страната. Те споделят, че формалният Париж няма възражения против промените, които се извършват до момента. Според Франция Европейски Съюз не би трябвало да се употребява като инструмент за решение на вътрешни проблеми.
Очаква се, съгласно държавните източници, Гърция да добави Преспанското съглашение, България към Споразумението за добросъседство вероятно и други страни-членки, в случай че имат двустранен въпрос или каквато и да е позиция във връзка с страната към глава 35-та от бъдещия преговорен развой.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР