Брюксел/Прищина. Аугустин Пальокай, известният кореспондент в Брюксел на най-авторитетното косовско

...
Брюксел/Прищина. Аугустин Пальокай, известният кореспондент в Брюксел на най-авторитетното косовско
Коментари Харесай

Koha Ditore : В Брюксел смятат, че последната среща между Вучич и Курти е била най-добрата досега

Брюксел/Прищина. Аугустин Пальокай, известният сътрудник в Брюксел на най-авторитетното косовско издание Koha Ditore , споделя, че в Европейския съюз вчерашната среща сред премиера на Косово Албин Курти и президента на Сърбия Александър Вучич се счита за най-хубавата среща, която двете договарящи страни са имали до момента.

Пальокай отбелязва, че макар обстоятелството, че е имало повече различия, в сравнение с съглашения сред страните на срещата, и Курти, и Вучич са разбрали, че би трябвало да работят дружно, с цел да реализиран съответни резултати.

„ Това, което се приказва от представителите на Европейски Съюз, е, че срещата е била доста сложна... само че източник от Европейски Съюз сподели, че в никакъв случай не е имало по-добра среща сред Курти и Вучич, тъй като за първи път те са изразили своите визии за това по какъв начин виждат нормализиране на връзките сред двете страни. Въпреки че не е реализиран съответен резултат, самият факт, че би трябвало да работят дружно за понижаване на напрежението, се счита за добра вест за Европейски Съюз и интернационалната общественост “, изяснява кореспондентът на Koha Ditore.

Той добави, че през миналата нощ специфичните медиатори на Европейски Съюз и Съединени американски щати за разговора Мирослав Лайчак и Габриел Ескобар са разговаряли със сръбския президент Вучич за нова среща, а Лайчак и други представители на Европейски Съюз също са имали среща с косовския министър председател Курти.

„ Това не са спекулации, беше казано от представители на Европейски Съюз, че контактите не престават... Впечатлението е, че страните би трябвало да се въздържат от изказвания, по тази причина нямахме изказвания от никого. Въпреки това Вучич прави изказвания посредством обществените мрежи или посредством сръбски публични лица и това не е първият път, когато Сърбия прави драми, само че от това не може да се прочете доста “, отбелязва още Пальокай.

По думите му в четвъртък за първи път се е чуло от представители на Европейски Съюз, че е пристигнал моментът да стартират полемики за изцяло съглашение.

„ Това е по този начин, тъй като те схващат, че доста от проблемите, които се появяват на място, са резултат от недоразумения по въпроса за нормализиране на връзките “, приключва кореспондентът на Koha Ditore.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР