Брюксел . Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви готовността си

...
Брюксел . Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви готовността си
Коментари Харесай

TAСС: Зеленски заяви за готовност за преговори с Русия и изпълнение на Минските договорености

Брюксел. Президентът на Украйна Владимир Зеленски съобщи готовността си да договаря с Русия и да извърши Mинските съглашения за разрешаване на спора в Донбас, предава TACC .
" Готови сме да преговаряме с Русия, подготвени сме да осъществим споразуменията от Минск, само че първо би трябвало да можем да се защитим и да станем по-силни в стопански, политически и във военно отношение ", сподели той на взаимен брифинг с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник в Брюксел, където украинският президент се намира на първа аудиенция след встъпването си в служба.
Зеленски означи, че " той желае да даде нов подтик на присъединяване на Украйна в алианса, защото съветската експанзия остава предизвикателство ". " Надяваме се да възстановим разговора Украйна-НАТО на ниво държавни глави, държавни управления и министри на защитата ", сподели той.
В същото време президентът призна, че първо, Украйна би трябвало да организира промени, които да доведат страната до стандартите на НАТО.
Зеленски удостовери неизменността на курса, определен от някогашното управление на страната за участие в НАТО и Европейския съюз. " Стратегическият курс на Украйна е ориентиран към придобиване на пълноправно участие в Европейски Съюз и НАТО ", сподели той.
Държавният глава благодари на Столтенберг за " политическата и военна поддръжка, която Украйна получава от съюза и нейните обособени членове. "
" Искам да дам нов подтик на нашето присъединяване в съюза ", продължи президентът на Украйна. " Руската експанзия остава предизвикателство за Украйна. Надяваме се да възстановим разговора сред Украйна и НАТО на ниво държавни глави, държавни управления и министерство на защитата. "
В същото време Зеленски приказва за опазване на механизмите, които, както той сподели, „ държат Украйна ” по пътя към НАТО. " Но първо би трябвало да правим промени, които да доведат страната до стандартите на съюза ", добави той.
Държавният глава прикани НАТО да организира изнесено съвещание на посланическо ниво в Украйна на Северноатлантическия съвет. " Очакваме с неспокойствие срещата на Северноатлантическия съвет в Украйна ", сподели той.
От време на време Алиансът организира съвещания на Съвета на НАТО на равнище посланици в столиците на страните сътрудници. Такива срещи са най-вече алегорични и са ориентирани към изложение на поддръжка и блян за продължение на развиването на съдействието. За финален път сходна намира се организира в Украйна през 2017 година, напомня TACC.
В момента Унгария блокира провеждането на съвещания на Комисията НАТО-Украйна на ниво външни министри в символ на митинг против закона за украинския език. Това обаче няма да попречи на провеждането на съвещание на Северноатлантическия съвет на НАТО в Украйна, защото то се организира не на министерско, а на посланическо ниво.
Украинският водач съобщи, че за първи път на срещата на контактната група за урегулиране на спора в източната част на страната за първи път ще участва новият шеф на Генералния щаб на въоръжените сили Руслан Хомчак.
" Ще има някои оферти, " сподели Зеленски. " Искаме да приключим всичко: преустановяване на огъня, замяна на пандизчии и доста точки. "
В същото време Зеленски добави, че не би желал да разкрива незабавно всички позиции на украинската страна, само че сподели, че това се отнася и до филантропични, обществени и стопански въпроси.
Зеленски даде обещание, че споразуменията по тези въпроси ще бъдат оповестени скоро.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР