Брюксел предприема стъпка към създаването на звено от 5000 души

...
Брюксел предприема стъпка към създаването на звено от 5000 души
Коментари Харесай

До 2025 г. Брюксел ще създаде сили за бързо реагиране

Брюксел подхваща стъпка към основаването на звено от 5000 души за бързо реагиране на Европейски Съюз до 2025 година, защото блокът се стреми да укрепи отбранителния си потенциал, се споделя в документ, с който се е срещнала Агенция Франс Прес.

Предложението, съдържащо се в прегледа на заканите, пред които е изправен Европейски Съюз, наименуван " Стратегически компас ", ще бъде показано на министрите на външните работи и защитата на 27-те държави-членки идващия понеделник от ръководителя на външната политика Жозеп Борел.
 Пратеник на Съединени американски щати в Брюксел поради рецесията сред Прищина и Белград Пратеник на Съединени американски щати в Брюксел поради рецесията сред Прищина и Белград
Заместник-помощник държавният секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Габриел Ескобар ще дойде в Брюксел, с цел да обс...

Хаотичното овакантяване на Афганистан от страна на Запада и новият съюз сред Съединени американски щати, Англия и Австралия, вследствие на който Франция загуби огромна договорка за подводници, ускориха апелите към Европейски Съюз да работи по-независимо.

Париж е отпред на устрема за по-голяма. Но източните членове на Европейски Съюз се опълчват на разхлабването на връзките със съдружника си Вашингтон, който те считат за съществена опора против Русия.

" Трябва да сме в положение да отговорим на непосредствени закани или бързо да реагираме в спешна обстановка, да вземем за пример избавителна и евакуационна задача или стабилизираща интервенция във враждебна среда ", се споделя в проектоверсията на документа. " За тази цел ще разработим Капацитет на Европейски Съюз за бързо разрастване, който ще ни разреши бързо да разгърнем модулни сили с бройка до 5000 военнослужещи, в това число сухопътни, въздушни и морски съставни елементи. "

За първи път Борел направи предложение за сили с бройка 5000 души през март, само че някои столици се двоумят дали това няма да усили напрежението в едва нразгърнатите армии.
 Брюксел е с най-ниски равнища на имунизация измежду западноевропейските столици Брюксел е с най-ниски равнища на имунизация измежду западноевропейските столици
От всички западноевропейски столици Брюксел има най-ниското равнище на имунизация против Covid-19, написа белгийският вестник De Standaard....

В проектодокумента се приканва новият потенциал да се основава на сходна, стартирана преди повече от десетилетие, само че по този начин и не разгърната заради липса на политическа воля. В документа се споделя, че силите би трябвало да стартират да се образоват от 2023 година и да станат " изцяло оперативни " до 2025 година

Лидерите на Европейски Съюз ще обсъдят предложенията по-късно през годината, преди блокът да се съгласи с окончателния вид през март идната година.

Широкообхватният проектодокумент включва и проекти за усилване на въздействието на блока по света, в това число и за увеличение на военноморските сили в Индо-Тихоокеанския район.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР