Брюксел повери на Копенхаген контрола на руските танкери под Йоресундския

...
Брюксел повери на Копенхаген контрола на руските танкери под Йоресундския
Коментари Харесай

Дания става петролен стражар на Евросъюза

Брюксел повери на Копенхаген контрола на съветските танкери под Йоресундския мост
Целта е орязване на нефтените доходи на Русия, с които финансира войната в Украйна

Ще се употребява трик със подписване на застраховки

Брюксел разпореди на Копенхаген да управлява съветските петролни танкери, които минават през тесния проток Йоресунд сред Дания и Швеция.

Задачата на датската брегова защита е да стопира натоварените с петрол от Урал плавателни съдове, да ги ревизира и да ги изпраща назад в отправните им пристанища. Европейски Съюз счита, че по този метод ще ограничи оптимално продажбите на съветски недопечен нефт - сега през Йоресунд минава над 60% от предопределения за експорт и подложен под ембарго петрол, посредством който Кремъл финансира войната си в Украйна.

Копенхаген ще употребява за прекъсването и връщането назад на танкерите напълно легален трик - те би трябвало да плават със застраховки против вероятно причиняване на вреди на естествената среда. А сходни полици могат да подписват единствено мощни западни компании, само че наложените на Русия стопански наказания им го не разрешават. Така плавателните съдове на Москва са принудени да се движат без покритие или със застраховки в дребни сдружения, които не покриват напълно интернационалните корабоплавателни и търговски нормативи за вреди. Съответно пред тях ще светва постоянно червен семафор.

Но къде ще работи датската брегова защита? Според английския стопански ежедневник “Файненшъл таймс ” сцените на надзор и връщане назад на съветските танкери ще се разиграват покрай гигантския мост Йоресунд, който свързва Копенхаген с шведския град Малмьо. На процедура това е вратата от тясното Балтийско море към по-голямото Северно море и оттова към океанските простори. По-специално “капанът ” на датските стражари през идващите месеци ще бъде задействан до огромния “отвор ” на моста, предопределен за прекосяване на плавателни съдове със стабилен тонаж.

Надеждите на Брюксел са, че по този начин ще бъде попречено на съветския нефт да стига до международните пазари, макар ембаргото под формата на ценови таван от 60 $ за барел. Защото в случай че се има вяра на “Файненшъл таймс ”, който междувпрочем цитира служители в Европейската комисия, през последния месец съветският недопечен нефт в никакъв случай не е бил продаван под 80 $ за барел. Като в действителност суровият нефт на Москва е надвишил с великодушните 30-35 % тавана от 60 $, който западните страни, водени от Съединените щати и Европейски Съюз, се пробваха да наложат предходната година на останалия свят. Не единствено това - в последно време съветският нефт показва, че се харчи, следвайки наклонността на интернационалните цени на финансовите пазари на първични материали, които през октомври са варирали сред 90 и 83 $ за барел съгласно референтния за Европа показател “Brent ”. Тоест за специалистите таванът от 60 $ бил сполучлив единствено при старта на глобата, когато вниманието и контролът на Запада са били по-силни.

Бритаският ежедневник обаче счита, че осъществяването на поставената на датчаните задача няма да бъде по никакъв начин елементарно. Просто тъй като в последно време Русия си била провела същински “сенчест флот ” от петролни танкери, плаващи под “удобни знамена ”, стъпването на чиито палуби може да се окаже проблематично.

Освен това Москва можела да пренасочи нефта си към пристанища в Азия, където великите сили на района Китай, Индия и Индонезия в никакъв случай не са осъждали съветската инвазия в Украйна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР