Брюксел. Постигането на баланс между позициите на държавите членки от

...
Брюксел. Постигането на баланс между позициите на държавите членки от
Коментари Харесай

Министър Теменужка Петкова: Постигането на консенсусни решения в енергийната политика в интерес на всички европейци е водеща задача за нас

Брюксел. Постигането на баланс сред позициите на страните членки от една страна и Европейския парламент от друга ще бъде съществено предизвикателство пред първото Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз. Въпреки това бих желала да ви уверя, че ще поставим всички старания за опазване темпа на полемиките и реализиране на оптимално вероятния реален прогрес в преговорния развой с Екологичен потенциал. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред депутатите от комисията „ Индустрия, проучвания и енергетика “ на Европейския парламент в Брюксел, оповестиха от пресцентъра на министерството . В рамките на чуването енергийният министър акцентира, че по време на полемиките българското председателство ще бъде водено от желанието за реализиране на компромисни и консенсусни решения в полза на всички европейски жители. В този смисъл разговорът с Европейския парламент е от основно значение за постигането на работещи решения в европейската политика, включително и в енергийната, счита министър Петкова.
По нейните думи главната активност на председателството в енергийната област ще бъде съсредоточена върху постигането на прогрес по досиетата от амбициозния пакет „ Чиста сила за всички европейци ”.
В договарянията по енергийни тематики ще се ръководим от задачата за реализиране на устойчива, налична, нисковъглеродна енергетика в полза на европейските жители, акцентира енергийният министър.
По отношение на Регламента за ръководство на енергийния пазар, Директивата за ВЕИ и Директивата за енергийната успеваемост, имаме подготвеност да стартираме триалози с Екологичен потенциал още през идващия месец, акцентира министър Петкова. По нейните думи председателството ще работи за реализиране на оптимален прогрес и сполучливо привършване на договарянията по този първи подпакет. Във връзка с Газовата инструкция, Българското председателство си слага за цел да консолидира позициите на страните членки до допустимо най-голяма степен, с оглед постигането на общо мнение на Съвета.
Пред депутатите от Европейския парламент министър Петкова акцентира също, че диверсификацията на източниците и маршрутите, както и създаването на модела за районния електроенергиен пазар са главен приоритет и идея за нас. По нейните думи, този приоритет е непрекъснат и ще се резервира и след края на интервала на Българското председателство. Страната ни ще работи интензивно за развиване на капацитета за районно съдействие посредством построяването на изчезналата инфраструктура, за гарантиране сигурността на енергийните доставки. За енергийната сигурност в Югоизточна Европа ще спомогне построяването на европейския газоразпределителен център „ Балкан “. Този план е европейски, с неговата реализация ще се подсигурява развиването на газовия пазар в целия район, акцентира Петкова. По думите й председателството ще работи ангажирано и интензивно за довеждане докрай на междусистемната съгласуваност в района на Западните Балкани, напълно в синхрон с целите на нашето председателство и на Европейския енергиен съюз.
Изложението на министър Петкова пред комисията ITRE провокира необятен интерес измежду европейските депутати и бе последвано от редица въпроси – във връзка с задачите за енергийна успеваемост, ръководството на енергийния съюз, газовата инструкция, отчитането на спецификите на всяка страна при договарянията, упованията за това по кое време могат да стартират договарянията с Европейския парламент и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР