Брюксел. “Поетапно приемане на България в Шенген, първо за въздушните

...
Брюксел. “Поетапно приемане на България в Шенген, първо за въздушните
Коментари Харесай

Евродепутатът Сергей Станишев: Поетапното влизане в Шенген би било грешка, защото крие рискове

Брюксел. “Поетапно приемане на България в Шенген, първо за въздушните и морските граници и едвам след това, за сухопътните граници, би било следващ казус в блокирането на страната по пътя към ядрото на Европейски Съюз ”. Това съобщи евродепутатът и президент на ПЕС Сергей Станишев по време на разискване в Екологичен потенциал на тематика “Бъдещето на Шенгенското пространство ”, оповестиха от пресофиса на евродепутата . Събитието беше проведено от Комисията на Екологичен потенциал по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, а Станишев ръководи съвещанието. Сред участниците бяха комисарят по миграция, вътрешни работи и поданство Димитрис Аврамопулос, Директорът на Европейската организацията за гранична и брегова защита (Фронтекс), българският вътрешен министър Валентин Радев, евродепутати, представители на неправителствени организации, специалисти и други
Членството на България и Румъния в Шенген се трансформира в централен въпрос по време на полемиките, като всички участници подчертаха поддръжката си за незабавното приемане на двете страни. Комисар Аврамопулос още веднъж съобщи, че съгласно Европейска комисия двете страни са изпълнили всички критерии и няма официална причина за отсрочване на решението. Комисарят също открои засиления продан на информация сред страните членки, укрепването на външните граници, както и тяхното единно ръководство на европейско равнище, като съществени детайли за укрепването на Шенгенската зона.
По време на дебата, Станишев засегна и практиката държави-членки да вкарват краткотрайни гранични инспекции в Шенгенското пространство: „ Не можем да позволим неналичието на консенсус в Съвета по политики като миграцията и сигурността, да заплашват най-голямото достижение на Обединена Европа – свободата на придвижване и премахването на граничния надзор. Трябва да насочим ресурсите и напъните си в битка с общите ни провокации, вместо да се пазим един от различен “, безапелационен бе водачът на европейската левица.
„ Този, който жертва съществени свободи, с цел да реализира малко краткотрайна сигурност, не заслужава нито независимост, нито сигурност, и съгласно мен, в случай че продължаваме да търгуваме едното за другото, най-после ще загубим и двете ”, съобщи в умозаключение Станишев, припомняйки думите на Бенджамин Франклин.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР