Брюксел подготвя цялостна промяна на режима, който позволява на чуждестранните

...
Брюксел подготвя цялостна промяна на режима, който позволява на чуждестранните
Коментари Харесай

ЕС затяга контрола върху клоновете на чуждестранни банки

Брюксел приготвя цялостна смяна на режима, който разрешава на задграничните банки да употребяват не толкоз мощно контролираните си клонове, с цел да оперират в целия Европейски съюз, написа в. „ Файненшъл таймс “,

Европейската комисия работи по предложение за овластяване на финансовите регулатори до степен, че те да могат да накарат банките да преструктурират част от европейските си клонове в дъщерни компании, в случай че техните действия бъдат счетени за задоволително огромни и рискови, споделят с вестника осведомени източници.

Целта на новите правила е да слагат под надзор едва контролираните чуждестрани банки, които се разрастват бързо в Европейски Съюз – наклонност, ускорена от Брекзит, защото финансовите институции от Азия, Съединени американски щати и други пазари търсят способи да разширят дейностите си в блока.

Европейската централна банка, която надзирава най-големите банки в Европейски Съюз от 2014 година, е загрижена, че системата с клонове разрешава на някои задгранични банки да отбягват регулаторите.

Новото предложение обаче може да коства милиарди евро на бранша, защото разпоредбите за капитал и ликвидност, които би трябвало да покриват банковите филиали, са доста по-ниски от тези, които важат за дъщерните компании. При вторите разпоредбите и нормите са съвсем същите като тези, които следват огромните банки.

Подробности за новите оферти, които се следят от комисаря по финансовите услуги Мърейд МакГинес, към момента се разискват от Европейската комисия. Те са част от идващия пакет от банково законодателство на Европейски Съюз, който се концентрира върху обезпечаване на закова база за разпоредбите на Базел III. Базел III е пакет документи на Базелския комитет по банков контрол, съдържащи методически рекомендации в региона на банковото контролиране, които ускоряват условията за банков капитал и вкарват нови нормативни условия за ликвидност.

Европейска комисия ще показа предложенията под формата на законопроект на 27 октомври, като той би трябвало да бъде финализиран от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз,

Очаква се разпоредбите да важат за банковите в Европейски Съюз, които имат най-малко 30 милиарда евро активи, макар че прагът продължава да се разисква от Европейска комисия и може да бъде изменен. Финансовите регулатори ще би трябвало регулярно да ревизират обстановката в клоновете на банките, които не са със седалище в Европейски Съюз, с цел да вземат решение дали те би трябвало да бъдат преструктурирани в дъщерни компании.

Предложенията също по този начин включват подсилване на съдействието сред органите за банков контрол по повод даже на дребни клонове, минимална хармонизация на условията към капитала и ликвидността на подразделенията, които са директна благосъстоятелност на задгранични финансови институции.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР