Брюксел. От години се говори за възможностите на България да

...
Брюксел. От години се говори за възможностите на България да
Коментари Харесай

Евродепутатът Сергей Станишев кани лидера на Еврогрупата в София за дискусия по присъединяването ни към еврото

Брюксел. От години се приказва за опциите на България да влезе в ERM II – предверието на Еврозоната, и съгласно мен е време за дейности. По въпроса за възможното присъединение на България с Марио Сентено се договорихме да поддържаме непрекъснат контакт и обмяна на информация. Отправих покана той да бъде посетител на особено събитие в София в края на април, в границите на визитата му в България във връзка неофициалния съвет на министрите на финансите. Това съобщи президентът на ПЕС Сергей Станишев след работна среща с португалския финансов министър и ръководител на Еврогрупата Марио Сентено, оповестиха от пресофиса на евродепутата . Двамата разискаха вероятностите за присъединение на България – въпрос, който беше разгласен за народен приоритет както от ръководещите, по този начин и от Българска социалистическа партия в резолюция от Конгреса на партията, извършен на 23 ноември 2017 година Сентено уточни, че ще следи от близко развиването на процеса дружно с сътрудниците си финансови министри на страните от Еврозоната и в тясно съдействие с Европейската централна банка.
„ На този стадий България би трябвало деликатно да реши опциите и да набележи последващи стъпки и дейности. Необходима е съответна работа, а освен заявления и заклинания, другояче рискуваме да се повтори обстановката с Шенген, което ще ни бетонира отвън интеграционното ядро на Европейски Съюз “, безапелационен е Станишев.
Лидерът на ПЕС беседва близо час с авторитетния португалец, който е на двудневно посещаване в Брюксел.
„ Обсъдихме предпочитани за левицата в Европа тематики, като бъдещето на Еврозоната и бюджета на Европейски Съюз след 2020 година, и по-специално кохезионната политика. Постът ръководител на Еврогрупата е триумф освен персонално за господин Сентено, само че и за лявото държавно управление на Антонио Коща и за нас като прогресивно семейство в Европа. Имаме единодушие по основни въпроси, като да вземем за пример запазването на кохезионните фондове, изключително за най-бедните райони на Европейски Съюз “, съобщи Сергей Станишев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР