Брюксел. Осъденият за подготовка на терористичен акт в Русия и

...
Брюксел. Осъденият за подготовка на терористичен акт в Русия и
Коментари Харесай

Осъден за подготовка на терористичен акт в Русия украинец в Европарламента: „Върнете ядреното оръжие на Киев“

Брюксел. Осъденият за подготовка на терористичен акт в Русия и пуснат на независимост в хода на продан на заключени сред Москва и Киев Олег Сенцов съобщи в Европейския парламент, че не схваща за какво се разисква „ формулата Щайнмайер “ и че би трябвало да бъде „ върнато “ нуклеарното оръжие на Украйна, предава РИА Новости .

Сенцов бе поканен на взаимно съвещание на три комисии на Европейския парламент в Страсбург, където във вторник публично ще му връчат премията Сахаров. В хода на полемиките с евродепутатите бяха обсъждани въпроси за Минските съглашения и Будапещенския меморандум.

„ Относно Будапещенския меморандум. Ще кажа мнението си. В момента се водят договаряния за използване на Минските съглашения, за „ формулата Щайнмайер “. Аз въобще не разбирам какво е това. И не желая да схвана. „ Нормандски формат “, Мински съглашения... какво е това? “ – съобщи той, като съпостави тези договаряния с „ опит за помирение “.

„ Това не е кротичък контракт. Това не е демаркация на границите. Изобщо не желая да разисквам това. Да се върнем към началото, Будапещенския меморандум. Украйна непринудено съобщи третия по величина нуклеарен боеприпас в света, получавайки в подмяна лист хартия, наименуван меморандум, която подсигурява териториалната целокупност от страна на Русия, Англия и Съединени американски щати “, сподели Сенцов, обръщайки се към залата.

По нататък украинецът уточни, че даже Съединени американски щати си дават тип, че „ нищо не се е случило “. Сенцов съобщи още, че щом „ ни лишиха Крим “, значи „ би трябвало да ни върнат бомбата “, само че не желаят, тъй като разискват „ формулата Щайнмайер “. А аз считам, че не би трябвало да я разискват, тя няма нищо общо със обстановката “, сподели той пред евродепутатите.

Агенция „ Фокус “ напомня, че „ Наградата за независимост на мисълта „ Сахаров “, наименувана на руския академик и отстъпник Андрей Сахаров, е учредена от Европейския парламент през 1988 година Връчва се на персони и организации за изключителни достижения в отбрана на човешките права и свободи.Наградата се присъжда в следните области:
отбрана на правата на индивида и главните свободи, изключително на правото на свободно изразяване;
протекция на правата на малцинствата;
съблюдаване на интернационалното законодателство;
насърчаване на демокрацията и въвеждане на върховенството на закона.

Русия и Украйна освободиха на 7 септември 35 наказани и арестувани жители, измежду освободените от съветската страна бяха Олег Сенцов, наказан за подготовка на терористичен акт, и 24 украински бойци, нарушили съветската граница. Освен това в този ден ръководителят на портала на РИА Новости Кирил Вишински, освободен по правосъден ред, отлетя за Русия.

Така нареченият „ нормандски формат “ на договарянията за Украйна съществува от юни 2014 година Тогава, по време на честването на 70-годишнината от десанта на съдружниците в Нормандия, водачите на Русия, Украйна, Франция и Германия за първи път разискаха уреждането на спора в Донбас. Оттогава се организираха редица телефонни диалози и срещи на високо ниво, както и контакти на външните министри. Заявената цел на „ формата “ е реализация на Минските съглашения.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Киев наследи забележителен нуклеарен боеприпас. През 1994 година обаче Украйна, Русия, Съединени американски щати и Англия подписаха Будапещенския меморандум, който послужи за интернационално съглашение за гаранции за сигурност по отношение на присъединението на Украйна към Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие. В сходство със съглашението нуклеарният боеприпас на територията на Украйна беше премахнат, а нуклеарните сили дадоха обещание да подсигуряват сигурност на Киев.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР