Брюксел обяви курс към технологична независимост на ЕвропаНовосъздадено съвместно предприятие

...
Брюксел обяви курс към технологична независимост на ЕвропаНовосъздадено съвместно предприятие
Коментари Харесай

ЕС заделя 1 млрд. евро за суперкомпютри

Брюксел разгласи курс към софтуерна самостоятелност на Европа

Новосъздадено взаимно дружество EuroHPC цели основаване на европейска инфраструктура от суперкомпютри с продуктивност над един ексафлопс

Европейската комисия разгласи през днешния ден проектите си да влага взаимно с страните членки в създаване на инфраструктура от суперкомпютри от международна класа. Те са нужни за обработката на все по-големи размери от данни и се чака да донесат изгоди на обществото в доста области — от опазването на здравето и производството на сила от възобновими източници до сигурността на колите и киберсигурността, оповестиха от Брюксел.

Европейските учени и индустрията все по-често обработват данните си отвън Европейски Съюз, защото наличната изчислителна мощ в Европейски Съюз не дава отговор на потребностите им. Тази липса на самостоятелност заплашва неприкосновеността на персоналния живот, отбраната на данните и комерсиалните секрети, както и собствеността върху данните, изключително при приложения с сензитивно наличие, отбелязва Европейската комисия.

Новосъздадена правна и финансираща конструкция – взаимното дружество EuroHPC , ще придобие, построи и внедри в цяла Европа инфраструктура от високопроизводителни изчислителни технологии (HPC). Предприятието ще подкрепя също по този начин стратегия за научни проучвания и нововъведения, която ще създава технологии и машини (хардуер), както и приложения (софтуер) за тези суперкомпютри.

Приносът на Европейски Съюз в EuroHPC ще бъде към 486 млн. евро по настоящата многогодишна финансова рамка; със същата сума ще се включат страните членки и асоциираните страни. До 2020 година общо към 1 милиарда евро обществено финансиране ще бъдат вложени, а частните членове на самодейността ще се включат и с непарично присъединяване.

„ Суперкомпютрите са моторът на цифровата стопанска система. Европейски Съюз през днешния ден изостава в тази сложна конкуренция: нямаме суперкомпютри в челната десятка на света . С самодейността EuroHPC желаеме да предоставим на европейските откриватели и компании суперкомпютърен потенциал на международно ниво до 2020 година, с цел да разработят технологии като изкуствения разсъдък и да основат бъдещите всекидневни приложения в области като опазването на здравето, сигурността или инженерните науки ”, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип, отговарящ за цифровия обединен пазар.
още по тематиката
По думите на Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество, суперкомпютрите към този момент са в основата на значими достижения и нововъведения в доста области, които директно засягат всекидневния живот на европейските жители. Те могат да ни оказват помощ да развием персонализирана медицина, да пестим сила и да се борим по-ефективно против изменението на климата.

„ Подобряването на европейската инфраструктура от суперкомпютри предлага голям капацитет за основаване на работни места и е основен фактор за цифровизацията на индустрията и за повишение на конкурентоспособността на европейската стопанска система ”, сподели Мария Габриел.

Инфраструктурата EuroHPC ще обезпечи на европейската индустрия и изключително на дребните и междинните предприятия (МСП) по-добър достъп до суперкомпютри за създаване на новаторски артикули . Високопроизводителните изчислителни технологии оказват все по-голямо въздействие върху браншове и предприятия, като доста съкратяват циклите на планиране и произвеждане на продуктите. Например, с помощта на суперкомпютрите, циклите на произвеждане на коли могат да бъдат скъсени от 60 на 24 месеца.

Суперкомпютрите също по този начин са от значително значение за задачите на националната сигурност и защитата , да вземем за пример при създаване на комплицирани криптиращи технологии, следене и отговор на хакерски атаки, ефикасна киберкриминалистика или нуклеарни симулации.

Съвместното дружество EuroHPC има за цел да придобие системи с продуктивност под един ексафлопс (сто милиона милиарда калкулации в секунда) и да подкрепи създаването на системи с продуктивност над един ексафлопс (един милиард милиарда калкулации в секунда) на основата на технологии от Европейски Съюз до 2022-2023 година

EuroHPC ще действа от 2019 до 2026 година Планираната инфраструктура ще бъде притежавана и експлоатирана взаимно от неговите членове, които първоначално ще включват страните, подписали декларацията за EuroHPC, и частни членове от университетските среди и индустрията. Други членове могат да се причислят към това взаимно дружество във всеки миг, при изискване че се включат с финансов принос.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР