Брюксел. Обща задача на националните парламенти и на Европейския парламент

...
Брюксел. Обща задача на националните парламенти и на Европейския парламент
Коментари Харесай

Участниците в Интерпарламентарна конференция в Брюксел ще работят за икономически растеж, намаляване на безработицата и повишаване на жизнения стандарт

Брюксел. Обща задача на националните парламенти и на Европейския парламент е да работят за увеличение на икономическия напредък, понижаване на безработицата и повишение на виталния стандарт в Европейски Съюз. Това е мнението на участниците в Интерпарламентарната конференция за непоклатимост, икономическа съгласуваност и ръководство в Европейски Съюз. Двудневният конгрес, проведен от Европейския парламент и Народното събрание, е третото събитие в границите на парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание .
При откриването на пленарната сесия заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси Евгения Ангелова акцентира, че се усъвършенства положението на финансите в страните-членки на Европейски Съюз, нивата на безработица падат под равнищата, присъщи за годините преди рецесията. Облекчаването на вложенията и основаването на работни места са все позитивни трендове, само че има и провокации, на които ние, парламентаристите от държавите-членки, би трябвало да отговорим, съобщи тя.
Европейският комисар по претовареност, обществени въпроси, умения и трудова подвижност Мариане Тисен съобщи, че растежът е реалност във всички държави-членки на Европейски Съюз, вложенията се възвръщат, стига се до рекордни нива на заетостта. В същото време ние не сме преодолели напълно последствията от рецесията – държавният дълг, корпоративният дълг, дългът на семействата към момента не са отстранени, 18 милиона души търсят работа, акцентира тя. Целта на Европейската комисия е да се погрижи обновеният напредък да е приобщаващ и резистентен в дълготрайна вероятност, да реализираме доближаване в Европейски Съюз и нашите стопански системи и общества да бъдат подготвени да посрещнат новите провокации, добави еврокомисарят.
Още при започване на Европейския учебен срок през 2011 година държавите-членки демонстрираха прогрес най-малко по две трети от рекомендациите, уточни Мариане Тисен. Тя акцентира, че главните послания за Европейски Съюз като цяло са: „ Необходимо е време, с цел да се осъществят промените, само че вървим по правилен път. “ Според еврокомисаря по претовареност, обществени въпроси, умения и трудова подвижност доближаването се възвръща като възходяща наклонност, само че се резервират разликите сред държавите-членки. Неравенството пораства и в случай че ситуацията остане непроменено, това ще е огромно предизвикателство за нашата кохезия, означи Мариане Тисен.
Може би най-важното обръщение на Европейския учебен срок е, че икономическият напредък и общественият прогрес вървят ръка за ръка, вложенията в хората са същинският мотор на икономическия прогрес, съобщи Мариане Тисен. По думите й това е повода през мандата на Европейската комисия Европейският учебен срок да придобива все по-ясна обществена ориентираност.
Трябва да продължим да работим за това обществената политика да е ясна, финансовата политика да е ориентирана към понижаване на държавния дълг, за вложения и за напредък на работната заплата, което ще понижи неравенството и ще подсигурява високо витално ниво на нашите жители, акцентира европейският комисар по претовареност, обществени въпроси, умения и трудова подвижност. Екологичен потенциал и националните парламенти на държавите-членки са сътрудници със жизненоважно значение за разговора през втората фаза на Европейския учебен срок 2018 година
Радвам се да чуя, че европейските стопански системи се възвръщат, брутният народен приход се усилва, само че считам, че парламентаристите имаме още доста работа, означи докладчикът по Европейския учебен срок 2018 от Комисията за претовареност и обществени въпроси на Екологичен потенциал Крищоф Хетман. Той акцентира, че би трябвало да се обърне внимание на младежката безработица, която е повече от 13 %.
За 2016 година едвам 2 % от рекомендациите на Европейския учебен срок са били изпълнени напълно от страните-членки, 3 на 100 не изцяло и над 55 % са били или неизпълнени, или изпълнени едва, уточни Крищоф Хетман. Понякога се споделя, че част от промените са прекомерно амбициозни за част от държавите-членки, по тази причина считам, че би трябвало да си слагаме амбициозни цели, които обаче са изпълними, добави той. Безспорно е, че кохезионната политика е превъзходен инструмент за попречване на тези феномени и тя би трябвало да се поддържа на същите равнища като в миналата и актуалната многогодишни финансова рамки, съобщи Крищоф Хетман.
Докладчикът по Европейския учебен срок 2018 от Комисията стопански и парични въпроси на Екологичен потенциал Хюс Байет акцентира, че има последователно възобновяване на икономическия напредък в Еврозоната. Важно е да има постоянен стопански климат, да има предложение на работни места, както и да засилим конкурентноспособните си браншове, съобщи той.
„ Политически цели на цикъла на Европейския учебен срок 2018 “ е тематиката на полемиката в първия ден на конференцията. Дискусията беше ръководена от ръководителя на Комисията по стопански и парични въпроси на Европейския парламент Роберто Гуалтиери и заместник-председателя на Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание Евгения Ангелова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР