Брюксел. Някои правителства на Европейския съюз ще пропуснат крайния срок

...
Брюксел. Някои правителства на Европейския съюз ще пропуснат крайния срок
Коментари Харесай

Reuters: ЕК предупреди, че някои страни ще пропуснат крайния срок до 30 април за плановете за възстановяване

Брюксел. Някои държавни управления на Европейския съюз ще пропуснат крайния период до 30 април, с цел да показват проектите си за възобновяване на Европейската комисия, съобщи нейният вицепрезидент Валдис Домбровскис, само че въпреки всичко е евентуално да показват проектите до няколко седмици по-късно, цитира думите му Reuters

Забавянето при подаването на някои от националните проекти, в които се прецизира по какъв начин всяко държавно управление желае да изразходва своя дял от 750-милиардната скица на Европейски Съюз за общи заеми, няма да забави схемата като цяло, сподели Домбровскис на конференция.

„ Някои държави-членки са съвсем подготвени и представянето на проектите им до края на април е постижимо. За други наподобява е по-трудно. Финализирането ще изисква малко повече работа в продължение на още няколко седмици “, сподели Домбровскис.

27-те национални проекта са за консумиране на безплатни средства и заеми, които всяка страна от Европейски Съюз ще получи от невижданото взаимно заемане от Европейската комисия за възобновяване с по-зелени и по-цифрови стопански системи след пандемията от COVID-19.

За да получи парите, всяка страна би трябвало да отдели 37% от средствата за понижаване на излъчванията на въглероден двуокис и 20%, с цел да направи стопанската система по-добре готова за цифровата епоха посредством вложения и промени, които ще получат отчасти финансиране от Европейски Съюз до 2026 година

Именно дългият небосвод на вложенията и промените, както и нуждата от разпределение на наставления % от парите в избрани области, е предизвикателство за държавните управления.

„ За по-голямата част от държавите-членки проектите са в доста напреднала фаза и ще бъдат показани или в края на април, или може би в идващите няколко седмици след края на април “, сподели той.

Ратифицирането е по-скоро спънка, в сравнение с закъснелите проекти

Няколко седмици закъснение при подаването на някои проекти няма да попречи на цялата стратегия, тъй като с цел да може някой от безвъзмездните средства или евтини заеми от Европейски Съюз да тръгне към държавните управления, 27-те национални Народното събрание би трябвало първо да ратифицират личните си увеличени бюджетни гаранции за общия бюджет на Европейски Съюз. Тези задължения са най-хубавата гаранция за заема, гарантираща, че той ще бъде изплатен.

Това евентуално ще отнеме повече време от правенето на разходните проекти - до момента единствено 17 страни са утвърдили увеличените гаранции, наречени Решение за личните запаси, а други се чака да го създадат скоро.

Но процесът се задържа в няколко страни по разнообразни аргументи. Например в Германия конституционният съд ревизира дали това е в сходство с немското законодателство, в Полша решението е предмет на вътрешнополитически спорове, а Холандия към момента се пробва да сътвори ръководеща коалиция след избори.

И въпреки всичко без всички 27 национални ратификации Комисията не може да стартира да взема заеми и нито едно държавно управление не може да получи средства.

„ Ако ратификацията на решението за личните запаси завърши във всички държави-членки през юни и ние сме уверени, че това ще бъде по този начин, тогава ние, като Европейска комисия, можем да отидем на пазарите и да вземем заеми и да правим първи заплащания през юли, “ сподели Домбровскис.

Сумата, която държавните управления на Европейски Съюз могат да получат авансово тази година, преди да стартират някоя от вложенията и промените, е 13% от общия им дял. Тъй като множеството ще желаят най-вече безвъзмездните средства от частта от финансирането, общата парична инжекция на Европейски Съюз тази година евентуално ще бъде към 44-45 милиарда евро.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР