Брюксел. Новият еврокомисар по икономиката Паоло Джентилони заяви, че блокът

Брюксел. Новият еврокомисар по икономиката Паоло Джентилони заяви, че блокът ...

Паоло Джентилони: Европейските бюджетни правила трябва да бъдат разхлабени.

Брюксел. Новият еврокомисар по икономиката Паоло Джентилони заяви, че блокът трябва да обмисли разхлабването на строгите си правила за бюджетен дефицит, за да отговори на климатичните рискове и слабия растеж, в отговор на подобен призив на френския президент Еманюел Макрон, предава AFP.

Правилата, които имат за цел да наложат бюджетната дисциплина сред членовете на Европейския съюз, са създадени по времето на финансовата криза и трябва да бъдат актуализирани, каза Джентилони пред изданието Sueddeutsche Zeitung.

"Имаме различни предизвикателства сега: борбата срещу изменението на климата и опасността от нисък растеж и ниска инфлация за продължителен период", каза той в коментари, преведени на немски език.

Така нареченият пакт на ЕС за растеж и стабилност ограничава бюджетния дефицит до три процента от брутния вътрешен продукт и общия дълг до 60 процента от БВП в държавите-членки. Някои страни са постигнали спазване или през години на икономии, или на икономически късмет, докато други изостават с огромни планини от дългове. Критиците отдавна твърдят, че страните се нуждаят от по-голяма гъвкавост, за да могат да харчат там, където е необходимо за стимулиране на растежа и борба с кризите. Макрон наскоро добави гласа си към призивите за държавите от ЕС да бъдат разрешено да "развържат кесиите“.

"Нуждаем се от повече експанзионистични политики, за да инвестираме повече. Европа не може да бъде единствената област, която да не го прави", каза Макрон пред The Economist.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net