Брюксел може да ни наложи да повишим данъка върху печалбата

...
Брюксел може да ни наложи да повишим данъка върху печалбата
Коментари Харесай

Брюксел иска да вдигнем данъците си

Брюксел може да ни наложи да повишим налога върху облагата и налога върху общия приход. Европейската комисия изследва методите да задейства необработен до момента член от Договора за Европейския Съюз, с цел да понижи опцията на многонационалните компании да употребяват извънредно преференциални схеми за заплащане на корпоративния налог, написа Файненшъл Таймс. Като задачата е да бъдат нараснали приходите в бюджета на Европейски Съюз поради разноските, свързани с пандемията от COVID-19.

По принцип за приемането на данъчно законодателство в Европейски Съюз е нужна единомислеща поддръжка на всички страни членки. Но съгласно чл.116 от Договора за Европейски Съюз „ Когато Комисията откри, че съществуваща разлика сред законовите, подзаконовите или административните разпореждания на държавите-членки, нарушава изискванията на конкуренция във вътрешния пазар и, че произлизащото нарушаване би трябвало да бъде отстранено, тя се съветва със съответната държава-членка. Ако тази консултация не докара до съглашение за премахване на въпросното нарушаване, Европейският парламент и Съветът, като работят в сходство с елементарната законодателна процедура, одобряват нужните директиви”. Това значи, че промени в данъчното законодателство може да бъдат направени и с нормално болшинство и страните членки няма да могат да наложат несъгласие.

Длъжностни лица са декларирали пред Файненшъл Таймс, че проектите за използване член 116 от контракта на Европейски Съюз са в доста ранен стадий, само че ще имат за цел да посочат някои конкурентни национални данъчни схеми като деформиране на единния пазар. Това евентуално ще провокира интензивни разногласия сред страните-членки, които пазят правото да дефинират налозите си и може да докара до продължителни юридически борби в Съда на Европейски Съюз, написа Файненшъл Таймс.

Мярката евентуално ще бъде ориентирана към данъчните схеми в страни като Холандия, Люксембург, Белгия и Ирландия, разясняват публични лица пред Файненшъл Таймс. Но и България с налог облага и налог върху приходите от 10% може да бъде наранена от измененията.

Информацията във Файненшъл Таймс е обвързвана с изключителното съвещание на Европейския съвет на 17-18 юли, на което ще бъде разискван Спасителният фонд за компенсиране на последствията от COVID-19. Ще бъдат наранени източниците на финансиране и методът за систематизиране на средствата. В диалога за приходите се отваря и тематиката за общия фискален баланс, който би трябвало да се направи в границите на целия Европейски Съюз. Говорим за едно тестване, дали Европейски Съюз може да продължи напред като фискален общоевропейски съюз, а в тази връзка въпросът за налозите е един от най-важните. Т. е. може ли да стане едно доближаване на данъчните ставки.

Обръща се повече внимание на директните налози - налог облага и налога върху приходите, тъй че страните с по-ниски налози да настигнат другите и ставките им да са към междинните за Европейски Съюз. При ДДС-то към този момент има регулация и общата ставка не може да бъде под 15%, само че може да се чака по-разпространено диференцирано облагане.
Ние сме с доста ниски директни налози - 10%. Дискусията в България ще продължи дали да се вкара необлагаем най-малко за налог общ приход, който да е покрай минималната заплата. Но да забележим дали на Българя няма да бъде сложено изискване да си усили директните налози. От това зависи както конкурентоспособността ни - популяризираме се като дестинация с ниски директни налози, по този начин и разполагаемия приход за ползване. Ако се изземе посредством нарастване на налозите част от прихода, българите ще имат по-малка опция за ползване, което за нас е значимо, изключително в този момент в рецесията.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР