Брюксел. Македония зае своето място в НАТО, но без право

...
Брюксел. Македония зае своето място в НАТО, но без право
Коментари Харесай

„Телма“ : НАТО пожела „добре дошла“ на Македония на министерската среща в Брюксел

Брюксел. Македония зае своето място в НАТО, само че без право на глас, към този момент. Министърът на защитата на страната Радмила Шекеринска в сряда за първи път представляваше страната на министерската среща на Алианса, където се причисли към 29-те си сътрудници от страните-членки, предава скопският ефирен канал „ Телма “ .
„ Позволете ми да стартира като пожелая добре пристигнала на министъра на защитата Радмила Шекеринска от Република Северна Македония. Наистина е огромно наслаждение, че сте тук и участвате за първи път като поканени на срещата на министрите на защитата на НАТО. Добре пристигнали “, съобщи генералният секретар на Алианса Столтенберг.
В рамките на министерската среща, Шекеринска и Столтенберг организираха двустранни диалози, след която той сподели, че му е прелестно, че към този момент не би трябвало да се обръща към Македония с термина „ вашата страна “.
„ Хубаво е да се знае, че повече няма да се обръщам с „ вашата страна “, поради дългият и сложен спор за името, а ще се обръщам с Република Северна Македония. Това е огромен миг за всички нас “, акцентира генералният секретар на НАТО.
Той отдаде заслуженото и на македонското държавно управление за направения напредък и показаното водачество, което е довело до поканата от НАТО за присъединяване в министерската среща.
„ Видях по какъв начин през вчерашния ден се издига знамето на НАТО пред постройката на държавното управление в Северна Македония. Наистина чакам деня, в който и ние ще създадем същото, ще издигнем вашето знаме пред НАТО дружно с другите 29 флагове на страните-членки “, добави Столтенберг.
Шекеринска, от своя страна, благодари на генералния секретар за поддръжката му и помощта, която НАТО непрекъснато е оказвал на страната.
„ Това е доказателство, че политическата храброст се изплаща, че промени са вероятни даже на Балканите, даже в такива времена. Също по този начин потвърждава, че няма замразени проблеми, а единствено замразени решения. Показахме, че сме способни да намерим същинско решение и това е премията, освен за мен, само че и за моето държавно управление и нашия народ “, съобщи политикът.
Пред Столтенберг тя е уверила, че страната твърдо ще продължи с дейности и ограничения за общата непоклатимост. За Шекеринска, министър председателят на Македония е посочил, че политиката на отворени порти на НАТО не са единствено думи.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР