Брюксел лесно се забелязват последиците от миграционната криза. Службата за

...
Брюксел лесно се забелязват последиците от миграционната криза. Службата за
Коментари Харесай

Как се случи това?! Бежанците промениха Европа и ...

Брюксел елементарно се виждат последствията от миграционната рецесия. Службата за даване на леговище се намира единствено на няколко километра от европейската централа. Там непрекъснато има опашки от бежанци и мигранти, които или желаят да подадат молби за леговище, или колкото се може по-бързо да получат позволение да продължат пътя си към Франция или Англия, написа Дойче веле.

Много от африканците споделят, че се пристигнали в Белгия през Италия, Австрия, Германия или Франция - явно в нарушаване на регламента от Дъблин. Защото съгласно Дъблинското съглашение, всички тези хора е трябвало да подадат молба за леговище в първата страна от Европейски Съюз, в която са влезнали. С други думи: системата, която Европейски Съюз на вятъра се пробва да реформира, не действа.

В това е уверен и белгийският вътрешен министър от национално-консервативната партия N-VA Ян Ямбон. Той желае да вкара по-строги ограничения против незаконно пребиваващите в Белгия мигранти. През май се стигна до един драматичен случай, когато белгийски служители на реда откриха пукотевица против автомобил с незаконни мигранти от Ирак и гръмнаха едно двегодишно момиче. На последните избори през 2014 година партията N-VA завоюва много гласове и за първи път влезе в ръководството на страната.

Така е в доста европейски страни

В доста страни от Европейски Съюз миграционната и бежанска рецесия докара до това, че на политическия небосвод изгряха звездите на мощни дяснопопулистки опозиционни партии - във Франция, Холандия, Дания, Швеция и Германия. В някои европейски страни десните популисти даже вземат участие в ръководството - Белгия, Финландия, Австрия и Гърция, а в трети, като Полша, Унгария, Чехия и неотдавна Италия, държавните управления напълно са формирани единствено от популисти.

Експертът по европейските въпроси от фондация " Карнеги " Щефан Лене споделя по този мотив, че в миграционната рецесия популистките партии са разкрили една тематика, която провокира огромни страсти и поляризира обществото. Да напомним, че шефът на фракцията на немските десни популисти от " Алтернатива за Германия " Александер Гауланд назова бежанската вълна от 2015 година " подарък " за неговата партия.

" Европейски Съюз е докаран до ръба на пропастта "

Зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс счита, че силата на десните популисти и нерешената миграционна рецесия могат да доведат освен до държавна рецесия в Германия, само че и да застрашат сплотеността на Европейски Съюз. „ През последните години тематиката за миграцията докара Европейски Съюз до ръба на пропастта. Миграцията играе основна роля в доста страни “, съобщи той предишния вторник в Европарламента и приканва страните-членки на Европейски Съюз да загърбят националистическите си ползи и да проявят взаимност. „ Кризата може да бъде решена единствено на общоевропейско равнище “, уточни Тимерманс.

Много от дяснопопулистките държавни управления обаче не споделят това мнение. „ Неспособността на Европейски Съюз да се оправи с тематиката докара до един тип ренационализиране. Повечето популисти и партии, които са против мигрантите, са съперници и на Европейски Съюз. И по тази причина непрекъснато прибягват до национални ограничения - гранични контроли, огради и горни граници за банкет на бежанци. Затова и вярата на немската канцлерка, че може да контракти едно общоевропейско решение до срещата на върха в края на юни, е по-скоро илюзорна “, споделя Щефан Лене.

Ангела Меркел пледира за координирани дейности, за двустранни съглашения сред страните-членки и за европейска работа за даване на леговище, която би трябвало да взема решения на общите външни граници на Европейски Съюз. Независимо от мощните дяснопопулистки трендове в Европа, общността би трябвало да отговори на няколко значими въпроса, счита немската канцлерка: „ Достатъчно ли сме мощни, с цел да се погрижим за развиването в страните, от които идват хората, т.е. за развиването на африканския континент? Можем ли да влияем по-добре по този начин, че да бъде прекъсната войната в Сирия, откъдето милиони хора бягат? Грижим ли се задоволително за бежанските лагери наоколо до родните страни на тези хора? В положение ли сме да въведем на всички места (в Европа) идентични процедури?

Не единствено опозицията в Берлин, само че и държавните управления на някои страни, като Унгария и Полша, упрекват немската канцлерка, че е направила голяма неточност, отваряйки границите и допускайки в страната съвсем един милион търсещи леговище. Председателят на фракцията на дяснопопулистката " Алтернатива за Германия " Александер Гауланд счита, че в този момент Меркел би трябвало да си понесе следствията.

" Никой не желае да следва тази политика. С цялостно право Полша, Унгария, Чехия и Словакия споделят, че тях не ги визира това, че госпожа Меркел е поканила толкоз доста хора в Германия. Ние не сме канили никого, напомнят те с право “, съобщи Гауланд в Бундестага през март.

А в действителност проблем към този момент няма

От 2015 година насам броят на идващите в Гърция, Италия, само че също и в Германия хора е намалял със 75 %. Тоест миграционната картина се промени, само че все пак популистките партии и държавни управления не престават да настройват хората против мигрантите. А въпросите, по които спорят политиците в Европа и Германия, частично от дълго време са решени. Седем страни, измежду които Германия и Белгия, още веднъж вкараха частични гранични контроли.

" Въпреки внезапно намалелия брой на бежанци и мигранти, хората имат вяра, че миграцията е излязла отвън надзор. Всички са се съсредоточили напълно върху тази тематика. А множеството хора в Австрия или Германия не са наранени директно от наличието на бежанци и мигранти. Но медиите се концентрират дотам върху миграцията, че я направиха вирулентна тематика “, споделя Щефан Лене.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР