Брюксел има нова стратегия за справяне с упоритите столици на

...
Брюксел има нова стратегия за справяне с упоритите столици на
Коментари Харесай

Брюксел иска да опитоми вишеградските бунтовници


Брюксел има нова тактика за справяне с упоритите столици на Централна Европа: divide et impera (разделяй и владей).

Тъй като борбата на Европейски Съюз с Унгария и Полша за това, което Брюксел вижда като разтрошаване на демократичните правила в тези страни, се ускорява, Комисията работи зад кулисите, с цел да докара до вбиване на чеп сред тях и останалата част от Вишеградската група - централноевропейски съюз, включващ още Словакия и Чешката република.

Дипломати и длъжностни лица в района настояват, че Комисията употребява властта на своята торбичка в настоящите бюджетни диалози, с цел да посее разделянето измежду четирите страни. Ако бъде сполучлива, тактиката може да сложи Унгария и Полша, които се смятат за парии от огромна част от политическия хайлайф на Западна Европа, в още по-изолирано състояние.

Доколкото страните в Централна Европа, изправени пред опцията за основни съкращения при разпределянето на средствата за развиване в идващия седемгодишен бюджет на Европейски Съюз, Комисията даде на водачите в Прага и Братислава ясно да схванат, че не е в техен интерес да кръстосват мечове с де факто водача на Полша Ярослав Качински или с унгарския министър председател Виктор Орбан.

Докато единството на вишеградските страни е под въпрос още от основаването на групата през 1991 година, ползите на обособените членове стават все по-различни, откогато се причислиха към Европейски Съюз през 2004 година, което улесни Брюксел да ги употребява един против различен.

Това разделяне излезе на бял свят през последните дни на годишно събиране на районни водачи, проведено от словашкия мозъчен концерн Globsec в Братислава.

Министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович предизвести, че даването на прекомерно доста пълномощия на Комисията и приемането на оферти за по-голяма интеграция в Европейски Съюз, като тези, изразени от френския президент Емануел Макрон, ще "наложат волята на елитите на хората".

Други от района обаче бяха внимателни в застъпничеството за алтернативата - "междуправителствен" метод към процеса на взимане на решения в Европейски Съюз, за който се притесняват, че ще придаде на огромни страни като Германия и Франция с още по-голямо въздействие.

"Би било доста неприятно да забележим развой, в който Европа да се трансформира от институция, ръководена от общността, в междуправителствена", сподели Иван Корчок, държавният секретар по въпросите на Европейски Съюз в Словакия, като добави, че подобен курс би показал "разликата в теглото" сред огромните и дребните страни.

"Междуправителственото е станало толкоз завладяващо, само че това би било проблем за дребните страни, тъй като търсенето на борба с Комисията е друго от търсенето на борба с огромните момчета".
 Ярослав Качински Ярослав Качински / БГНЕС
Основният проблем, който продължава да свързва вишеградските страни, е миграцията, като всички те се опълчват на квотите и други оферти, които ги принуждават да одобряват забележителен брой бежанци. И въпреки всичко те са подкрепени и от редица други страни от Европейски Съюз, в това число няколко от юг, които объркват напъните на Комисията да сътвори компромис за промяна на сегашната система.

По-належаща угриженост за Комисията е позицията на членовете на Вишеградската четворка по предлагането за "върховенство на закона", което би разрешило на Брюксел да приключи бюджетните средства на страни, за които се счита, че не съблюдават демократичните стандарти на Европейски Съюз.

Предложението е в резултат на решението на Комисията през декември да се опита да наложи на Полша наказания поради противоречива правосъдна промяна, за която критиците настояват, че жертва независимостта на правната система и подкопава конституцията.

В рамките на по този начин наречения развой по член 7, задействан от Комисията, Полша може да загуби правото си на глас в Европейски Съюз. Подобен резултат обаче е малко евентуален, защото това ще изисква единомислещо решение от всички останали държави-членки на Европейски Съюз - и Унгария алармира, че ще упражни своето несъгласие.

Орбан си обезпечи трети следващ мандат с помитаща изборна победа предишния месец за сметка на опълчването против намесата на Европейски Съюз и обществената акция "Да спрем Брюксел".

Въпреки това някои в Брюксел считат, че акцията на Орбан за "нелиберална демокрация" е малко повече от неспокойствие и допускат, че може да изтъргува ветото си за по-добри условия от Европейски Съюз по бюджета. Унгария разчита на средства от Европейски Съюз за повече от 55% от обществените вложения - парите, без които Орбан не може да се оправи.

Представители на Словакия и Чехия, в това време дадоха ясно да се разбере, че не желаят да пожертват личния си интерес, с цел да защитят Полша и Унгария от въпроса за върховенството на закона. Докато и двете разчитат на щедростта на Европейски Съюз - финансирането от Европейски Съюз е 55% от обществените вложения в Словакия и 43% в Чешката република, те също по този начин се тормозят за своето състояние в Европейски Съюз.
 Хумористичен фестивал в Германия с надуваеми кукли на Орбан и Качински Хумористичен фестивал в Германия с надуваеми кукли на Орбан и Качински / БГНЕС
Както Братислава, по този начин и Прага се сблъскват със своите провокации с популизъм и политическа корупция, само че политическите им ползи от ден на ден се сближават с тези на Германия и Австрия, с които техните стопански системи към този момент са тясно свързани между тях, в сравнение с с някогашните съседи от Варшавския контракт. Това важи изключително за Словакия, която е единствената страна в района, която е въвела еврото. Ако стопанските системи на двойката продължат по настоящата траектория, и двете страни евентуално ще се причислят към редиците на чистите платци на Европейски Съюз по време на идващия дълготраен бюджетен цикъл на блока.

Въпреки възходящото приемане на западни полезности в някои елементи от групата на Вишеград, решението на Комисията да играе твърдо във връзка с района към момента може да докара до противоположен резултат, изключително в случай че популистките детайли съумеят да показват придвижванията на Брюксел като част от по-широка тактика за налагане на волята му в района. Това се случи да вземем за пример с миграцията, правейки компромиса неосъществим.

Невъзможността на Комисията да се поучи от тази неточност акцентира по-фундаментален въпрос, сподели Милан Нич, старши помощник в Германския съвет за външни връзки, който изследва района: "Те не схващат източноевропейците". /БГНЕС

--------------------------------------

Джакопо Баригаци, „ Политико “
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР