Брюксел има намерение да забрани съдържанието на фосфат в суровото

...
Брюксел има намерение да забрани съдържанието на фосфат в суровото
Коментари Харесай

Евроудар по… дюнерите

Брюксел има желание да забрани наличието на фосфат в суровото замразено месо. Опасенията са, че единствено в Германия мярката би довела до загуба на повече от 100 хиляди работни места.

Дюнерите в Западна Европа всеобщо се вършат със замразено месо, регистрират от Европейски Съюз. Фосфатът се употребява, с цел да задържи водата в продукта и той да остане апетитен. Според специалисти без добавката има риск месото да остава сурово.

Според формалното печатно издание на камарата на немските лекари, огромни количества фосфат се съдържат в редица храни и питиета. Например, 150 грама наденица съдържа сред 200 и 300 мг фосфати. В 100 грама бял самун пък химичното съединяване е от 50 до 100 мг.

--> От министерството на опазването на здравето оповестиха за bTV, че формулата за оптималния безвреден дневен банкет на фосфати е 70 мг на кг телесно тегло.

Дори и рестрикцията за прилагане на фосфати в замразено месо да бъде призната от Брюксел, тя няма да навреди на бизнеса с дюнери у нас, защото 95 % от търговците работят с прясно месо, споделят от една от огромните вериги в столицата.

„ Лично мен не ме визира, тъй като аз не употребявам никакви консерванти. Идват пилета, или цели, или транжирани. Слагат се в марината с оцет, лимон, подправки и се изважда и се поставя на шиша”, изяснява шефът Джамал Барбарауи.

От Асоциацията на месопреработвателите у нас не са осведомени публично с подготвяната рестрикция. Отбелязват, че от 2008 година насам регламентът е променян 40 пъти.

В европарламента следва гласоподаване по тематиката.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР